Minden Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonnak a forgalomból 

Kivonják a forgalomból az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát – írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az OGYÉI) honlapján megjelent közlemény szerint korábban a készítmény négy gyártási tételénél találtak határérték feletti elemi szennyezést, ezért azok forgalmazását még májusban felfüggesztették, majd a gyártási hibás termékeket szeptember 10-ei határozatával a hatóság ki is vonta a forgalomból.


A gyógyszer forgalmazója szeptember 11-én azzal a kéréssel fordult az intézethez, hogy elővigyázatosságból, a betegek érdekében a raktáron lévő valamennyi készletét vonja ki végleg a forgalomból. Ezért az OGYÉI valamennyi, jelenleg gyógyszertárban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltotta, végleg kivonja mindegyiket a forgalomból.
Annak ellenére, hogy a szennyezettség a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolja a gyógyszerhatóság. Gyógyszerhiánnyal nem kell számolni – tették hozzá.

Comments are closed.