Milyen a jó futócipő?

Nem kell a legdrágább, 40-50 ezer forintos cipőt megvennünk ahhoz, hogy kényelmes és egészséges legyen a lábunknak futás közben. Nézzük, milyen szempontok alapján válasszuk ki a számunkra tökéletes példányt!

Fotó XV Média, Nagy Botond

Fotó XV Média, Nagy Botond

A kényelmetlen, rossz futócipő tönkreteszi ízületeinket és egyéb mozgásszervi sérüléseket is okozhat, ezért korántsem mindegy, milyet választunk. A döntésnél az egyik fontos szempont, milyen terepen használjuk. Más talpbarázdájú és -vastagságú kell az aszfalton, és más a dimbes-dombos tájakon való futáshoz – tudtuk meg Szakács Olivér fitneszedzőtől.
Legalább ilyen lényeges a talpboltozatunk formája is. Az ideális boltozat a neutrális volna, azonban ez csupán az emberek 10 százalékának adatik meg. A befelé dőlő bokájú (bokasüllyedéses vagy lúdtalpas) lábra pronáló, a kifelé dőlőre pedig szupináló cipő kell. Ezért olyan lábbelit érdemes választani, amely a megfelelő helyeken támasztja alá a boltozatot, hogy a lábfejünk ideális szögben legyen.
További szempont a megfelelő méret kiválasztása. Az ideális futócipőben a nagyujj vége és a cipő orra között másfél ujjnyi a távolság. Számolnunk kell azzal is, hogy általában estére  megnő a láb térfogata, ezért a nap végén próbáljunk cipőt – ajánlotta a szakember.
Milyen márkájú legyen a futócipő? Teljesen mindegy, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat benne. Éppen ezért érdemes olyan boltban keresgélni, ahol többféle márka közül választhatunk. Végül még egy jó tanács: futócipőnk élettartamát ne a vásárlás óta eltelt időben, hanem kilométerben számoljuk. Egy átlagos futócipő körülbelül 800-1000 kilométer után érik meg a cserére.

Comments are closed.