Mikortól kell téli gumi?

Bár még nem köszöntött be a kemény hideg, nem korai a téli gumi felszereléséről írnunk. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sokan akkor kapnak észbe, amikor az utakat már betakarta a hó, sőt vannak, akik a téli gumikat is csak ilyenkor szerzik be.

M3-as autópálya/Fotó: XV Média, Nagy Botond

M3-as autópálya/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az éjszakai és hajnali hőmérséklet jelentősebb lehűlésekor a rendőrség is évről évre felhívja a figyelmet a téli gumiabroncsok felszerelésére, amely – a szakma szerint – 7 Celsius-fokos külső hőmérséklet alatt ajánlott. Ajánlott, ugyanis Magyarország területén jelenleg nem kötelező a téli gumiabroncs használata. Csak a hólánc alkalmazásáról van paragrafus, mely szerint tábla jelzi, hogy az úton közlekedő járműnek (gépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű) legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsokat hólánccal kell felszerelni.
– Bár a téli gumiról nincs rendelkezés, azt nem véletlenül találták ki a gyártók. Bizonyos hőmérséklet alatt, csúszós, nedves útviszonyok között ugyanis megváltozik az abroncs tapadása, oldaltartása – tudtuk meg Czebe Sándortól, a Safedrive Kft. közlekedésbiztonsági trénerétől. A téli guminak ugyanakkor csak akkor van értelme, ha az megfelelő minőségű. Arról, hogy milyet válasszunk, érdemes az ADAC 2015-ös tesztje alapján dönteni. Idén egyébként meglepően sok, 23 téli gumi kapott ajánlott minősítést. A szervezet szakemberei egyébként továbbra is azon az állásponton vannak, hogy aki minden körülmények között biztonságban szeretné érezni magát, mondjon le a négyévszakos abroncsokról.

Comments are closed.