Miért ússzon a gyerek?

– Az úszás úgy mozgatja és fejleszti az összes izomcsoportot, hogy nem terheli túl az ízületeket. A tüdőkapacitás fejlesztésére, a tartáshibák megelőzésére vagy kezelésére ugyancsak kiválóan alkalmas. Harmonikusan fejleszti a testet, amelynek a gyermekkorban meghatározó jelentősége van. Az úszás azonban nemcsak a test, hanem a lélek edzésére, fejlesztésére is kiváló eszköz. Az így megszerzett lelki- és akaraterő nemcsak a sportban, hanem az élet minden területén nagyon hasznos – sorolja az úszás előnyeit Güttler Károly Európa-bajnok úszó.
A sportember kiemeli, hogy nagyon sok sportág az úszásra épül. A kajak-kenu, az evezés, a műugrás, a szinkronúszás és a vízilabda űzéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő úszástudás. Az kevésbé valószínű, hogy egy vízilabdásból jó úszó lesz, ugyanakkor jó úszóból lehet kiváló vízilabdás.
Az úszás további előnye, hogy nem kell hozzá sok és drága eszköz. Elegendő egy úszónadrág vagy dressz, és akár szabad vizekben, akár uszodában űzhető, kortól és nemtől függetlenül, kora gyermekkortól akár késő öregkorig.
Güttler Károly külön hangsúlyozza, hogy a nyári időszakban rendszeresen előforduló vízi balesetek többsége megelőzhető volna megfelelő úszástudással. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a családi nyaralások nemcsak élvezhetőbbé, hanem sokkal biztonságosabbá is tehetők, ha a gyerekek is meg tanulnak úszni.
Végül, de nem utolsósorban, aki időben megismerkedik az úszással, abból akár kiváló sportoló is lehet.

Comments are closed.