Mi kerüljön a tányérra?

Városrészünkben a közétkeztetést 2016. szeptember 1-jétől új szolgáltató látja el. Az indulás nem volt zökkenőmentes, azonban a szolgáltató folyamatosan egyeztetett az önkormányzattal, így kiküszöbölték a nehézségeket.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Milyen előnyökkel jár a közétkeztetésben a változás, milyen problémák adódtak – többek között erről tanácskoztak a kerületi vezetők, képviselők és szakemberek október 5-én.
A László Tamás országgyűlési képviselő javaslatára létrehozott közétkeztetési fórumon szó volt arról, hogy az új szolgáltató, a rendeletnek megfelelően, egységes étkezést biztosít a kerület minden óvodása, iskolása és szociális ellátásban részesülő részére. Ez jelentős előrelépés, hiszen korábban több szolgáltató különböző nyersanyagnorma alkalmazásával eltérő étlapokkal végezte a feladatot. Az egységesítésnek köszönhetően remélhetőleg hatékonyabbá válik a kerület ellátása.
Hajdu László polgármester elmondta: a tapasztalatokat már egy hónap után is levonták, igyekeznek a felmerülő problémákat megoldani, ezért kulcsfontosságúnak tartja a kerekasztal-beszélgetést. A polgármester arra is kitért, a visszajelzés az, hogy minőségben és mennyiségben elfogadhatóak az ételek. A legtöbb kérdés a speciális étkezést igénylőknél merült fel, mivel a szállító a különleges, diabetikus ételeket csak külső beszerzőtől tudja hozni.
A találkozóval a hatékonyabb együttműködést kívánták erősíteni, hiszen a speciális étkezést az önkormányzati kiírásban, valamint a szerződésben nem hangsúlyozták ­kellően. Mindemellett a közétkezésre vonatkozó törvény magában foglalja az erre irányuló intézkedéseket, így a fórumon ezt kellett a szakembereknek megtárgyalniuk.
László Tamás terjedelmes dokumentumot nyújtott be a közétkeztetéssel kapcsolatosan. Elmondta, a konzervatívan étkező gyereket rászoktatni az új ízekre nehéz feladat. Kiemelte, beadványának lényege az, hogy a tudatos, egészséges étrend kialakítása nemcsak egy hanem sokszereplős kihívás. Nem lehet csak a szolgáltatóra hárítani a felelősségét, ez együttgondolkodást és konkrétan megfogalmazott követelményeket, célokat kíván. Mindemellett másokhoz hasonlóan ő is nagyon pozitívan értékelte a ­ta­nácskozást.

Comments are closed.