Mi kell a biciklizéshez?

A KRESZ értelmében a kerékpár járműnek minősül, így vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében. A közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie és megfelelő tartozékok is kellenek rá, továbbá a biciklistának ismerni kell a közlekedési szabályokat.

Az egyik legfontosabb előírás, hogy az első és hátsó lámpáknak tiszta időben legalább 150 méter távolságról láthatónak kell lenniük (ez azt is jelenti, hogy megfelelő minőségű lámpát kell beszerezni).

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A kötelező tartozékokat a KRESZ egy KöHÉM-rendeletre hivatkozva határozza meg – derül ki a Magyar Kerékpárosklub Kisokosából. Az első lámpa fehér vagy kadmiumsárga fényű legyen, és akár villoghat is. Elöl kötelező még egy fehér színű fényvisszaverő. Hátra piros fényű lámpa szükséges, amely szintén lehet villogós, mellé egy ugyancsak piros fényvisszaverő. A jogszabály szerint az első és hátsó lámpák akár a kerékpáros testén is elhelyezhetőek. Az első keréken legalább két, narancssárga színű küllőprizmának kell lennie, valamint a kötelező felszerelés része a csengő és két, egymástól független fék.
Fényvisszaverő ruházatot csak lakott területen kívül kell viselni, valamint rossz látási viszonyok között.
Sokan azt gondolják, hogy a kötelező viselet része a bukósisak, ám ez így nem igaz. A sisakot csak azoknak kell felvenniük, akik lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpároznak. Ezzel együtt biztonsági okokból, főleg gyerekeknek és sportolóknak érdemes a viselése.

Comments are closed.