Mézes szájjal édes a csók!

Akár hiszünk benne, akár nem, sokan ragaszkodnak a szilveszteri szokásokhoz, hiedelmekhez. Senki nem meri kockáztatni, hogy ezen múljon a gazdagságunk és a szerencsénk a következő évben. 

Szilveszter napján és az új év első napján az aprópénzhez hasonlító lencsét kell enni, ettől leszünk gazdagok és szerencsések, tartja a szólás. Ha valaki véletlenül utálná a lencsét, mert ez is előfordulhat, akkor egyen rizst, babot, esetleg kölest. De hogy biztos legyen a dolog, pár szem lencsét tegyen a zsebébe. Ha valaki a babot, a rizst és a kölest is utálja, és zseb sincs a nadrágján, azzal nem tudunk mit kezdeni, felkopik az álla.

Tyúkot, csirkét, kakast nem eszünk, mert a derék baromfinépség elkaparja a szerencsénket. Pulykára se szabad cserélni a menüt, mert haragosak leszünk, vagy mások fognak haragudni ránk. Halat se kéne enni e két napon, mert elúszik a szerencsénk. De itt már van kivétel. Ha valaki véletlenül vízparton él, a halpikkelyek száma utal a bukszánk vastagságára. Ha sok a halpikkely, teli vagyunk pénzzel. A Rákos-patak környékén élők tehát ehetnek halat, de ugyanez Újpalota Pestújhelyhez közel eső részén szigorúan tilos!

A sertéshús jöhet rogyásig, mert akkor – így a népi szólás – malacunk lesz, a disznó pedig kitúrja a föld alól a szerencsénket. Miután megettük a malacsültet, meg kell szegni egy egész kenyeret – nem szabad tehát előtte szeletelt kenyeret venni a boltban. Ha ezt betartjuk, egész évben bőven lesz kenyér a családban. 

Ha mindezzel megvagyunk, süssünk rétest is, mert ezzel meg hosszúra nyújthatjuk az életünket. Lehetőség szerint töltsük meg mindenfélével, minél több benne a töltelék, annál bőségesebb évre számíthatunk. 

Néhány apróságra kell még ügyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy tutiszerencsés évünk legyen a 2022. Meg kell tölteni a kávétartót, tele kell raknunk a cukortartót (na jó, a sztíviás dobozt), tele kell lennie a só-, a bors- és a liszttartónak. Ha üresek, az nagy baj, el fogunk teljesen szegényedni. A vállalkozóknak gyümölcsöt kell enni azért, hogy gyümölcsöző esztendejük legyen. Ha valaki almát eszik (figyelem!) meg kell számolnia, hány mag van benne, ez jelzi előre a kiugró sikerek számát az új évben. 

A lányok feladata a szilveszter éji gombóckészítés. Mindegyik gombócba cetlit kell tenniük, rá kell írni egy férfinevet. Éjfél után (s ne előtte!) tegyék fel főni, és amelyik gombóc először felveti magát a víz színére, az abban lévő férfinév megegyezik a leendő férj nevével. Csak még annyit, hogy a szerelmesek szilveszterkor mézzel kenjék be a szájukat, úgy édesebb a csók. 

Comments are closed.