Mester és tanítványa

Varázslatosan indult számunkra a riói olimpia, Szász Emese párbajtőrvívó szerezte meg hazánk első aranyérmét. A vívás hagyományosan az a sportág, ahol ha jól szerepelnek sportolóink az olimpiákon, az a többieknek is lökést adhat.
A Vasas SC kiválósága azonban elbírta az első pástra lépőre nehezedő terhet, és kiváló vívással, taktikus versenyzéssel, valamint látványos találatokkal megnyerte az olimpiát. Első riói olimpiai bajnokunk annak a Kulcsár Győzőnek a tanítványa, aki versenyzőként maga is négyszer hallgathatta a magyar himnuszt az olimpiákon, és aki 2004-ben Nagy Tímeát is a dobogó tetejére vezette. A Rákospalotán élő 75 esztendős szakembert azonban régen láthattuk úgy örülni, ahogy azt Emese utolsó találatát követően tette.

Kulcsár Győző és Szász Emese/Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Kulcsár Győző és Szász Emese/Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

– Óriási volt közelről látni, hogy a tanítványom mennyire akarja a sikert, s hogy képes a taktikai utasításokat betartva eredményesen vívni. Számomra is új Emese volt. Igaz, ezt nemcsak Rióban, hanem már korábban is éreztem. Azt követően fordult nála a kocka, hogy sikerült megszereznie a kvalifikációt. Akkor dönthetett úgy, hogy mindent megtesz céljai eléréséért. Ezzel a hozzáállással sikerült nagyon jól felkészülnünk az olimpiára, és ennek meg is lett az eredménye – mondta a mester.
Kulcsár Győző rutinos olimpikonnak számít, versenyzőként, szakvezetőként és edzőként ez már a 11. olimpiája volt. Számára tehát nem jelentett újdonságot az ötkarikás játékok légköre.
– Az olimpiai győzelemmel lezárult egy szakasz, ilyenkor jó megpihenni, és ünnepelni. Ez vár majd Emesére is. Jómagam most néhány napra visszavonulok a balatoni nyaralómba, ahol a családommal tölthetem az időt, majd szeptembertől irány a vívóterem, ahol már várnak a tanítványaim. Hogy van-e köztük egy újabb Nagy Tímea vagy Szász Emese? – teszi fel a kérdést Kulcsár Győző. – Azt most még nem tudom, de ha elegendő kitartás és szorgalom lesz bennük, akkor biztos, hogy még sokra vihetik.
Kulcsár Győző a tokiói, a mexikóvárosi és a müncheni olimpián szerzett aranyérmet. Az 1968-as ötkarikás játékokon mind az egyéni, mind pedig a csapatversenyt megnyerte. Emellett még két olimpiai bronzérmet, három világbajnokságot, egy Universiade-aranyat és számos magyar bajnokságot nyert. Pályafutását befejezve a Magyar Vívó Szövetség főtitkára, majd a vívóválogatott szövetségi kapitánya volt. Olaszországban élt és dolgozott 1988-tól 2001-ig. Hazatérését követően vette át a Sydney-ben győztes Nagy Tímea edzését, akivel Athénban újabb olimpiát nyert.
– Sokan megkérdezik tőlem, hogy van-e különbség Titivel és Mesivel nyert aranyérmek között. Mindkettő egy-egy külön történet. Tímeával kötelező volt nyernem, mert ha nem, akkor azt mondták volna, hogy rosszul végeztem a munkámat. Emesét viszont 16 éves kora óta edzem. Mellettem nőtt fel, vált fiatal lányból érett nővé és jó vívóvá. Az ő győzelme egy hosszú folyamat megkoronázása volt – vallja az edző.
Kulcsár Győző a tanítványa nélkül jött haza Rióból. Az olimpiai bajnok Szász Emese ugyanis élni kívánt a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlatával, és kint maradt az olimpián. Az aranygéppel szeretne hazatérni, és addig is szurkol a többi magyar sportoló sikeréért. Ez pedig nagyon jellemző rá, ahogy Kulcsár Győző fogalmazott, az örökké mosolygó tanítványa Rióban is kiérdemelte a többiek szimpátiáját. Emesét tehát lapzártánkig nem sikerült utolérnünk, ám az olimpia helyszínén többször is nyilatkozott a sajtónak.

Szász Emese/MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szász Emese/MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– Sokszor voltam görcsös korábban, most viszont felszabadultan vívtam – mondta boldogan Szász Emese. – Akkor sem izgultam, amikor a döntőben 11–7-es hátrányban voltam. Tudtam, hogy nincs veszítenivalóm, és ez a taktika bejött.
A Vasas 33 éves, egyéniben vb-második és harmadik, Eb-bronzérmes vívója messze a legjobb eredményét érte el olimpián, mivel 2008-ban Pekingben a 12., négy éve Londonban pedig csak a 25. volt. A mostani siker volt a magyar vívósport 36. aranyérme, női párbajtőrben pedig – Nagy Tímea 2000-es és 2004-es elsősége után – Szász Emese diadala volt a harmadik magyar ­arany.

Comments are closed.