Mentsük meg a fáinkat!

Nem lehetünk nyugodtak amiatt, hogy megmaradnak a fák a Nevesincs-tó körül! Nem lehetünk nyugodtak, mert hiába az önkormányzat minden törekvése, hiába a tulajdonosok többségével történt megegyezés, az erdőgazdálkodó tovább folytatja a fák kivágását a fővárosi védettségű területen.

Nevesincs-tó
Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

– Sajnos, az erdőgazdálkodó cég jogszerűen jár el – mondta dr. Matlák Gábor társadalmi megbízatású alpolgármester október 16-i sajtótájékoztatóján. – Neki ugyanis minden engedélye megvan a tarvágáshoz. A legszomorúbb, hogy a főváros korábbi vezetése is engedélyezte a fakivágást ezen a fővárosi védettségű területen. 

Az alpolgármester elmondta, a lakossági igényeket is szem előtt tartva próbáltak meg megegyezni a gazdálkodó céggel.

– Október 1-re egyeztetést hívtunk össze a földterület tulajdonosaival. Sokan el is jöttek közülük, és sokan nem is tudtak arról, hogy a gazdálkodó cég ki akarja vágni a fákat. Az önkormányzat ebben a helyzetben egyet tehet, vagy tehetett volna, hogy nehéz anyagi helyzete ellenére is megpróbálja megvásárolni, kisajátítani a földterületet. Erre meg is tettük a szükséges lépéseket, a tulajdonosok pedig hajlottak az eladásra. Egy kérésünk volt, hogy a tárgyalások idejére a gazdálkodó cég függessze fel a fák kivágását. Október 6-án már a testület előtt volt a kisajátításról szóló javaslat, amit nagy többséggel el is fogadtak a képviselők. Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben lesz, ám, október 12-én az erdőgazdálkodó írásban tájékoztatott bennünket, a megegyezés késlekedése miatt tovább folytatja a fák kivágását. Úgy tűnik, a cég csak a saját érdekeit nézi, és az engedélyek birtokában nem igazán törődik az önkormányzat és a tulajdonosok véleményével – mondta az alpogármester.

[fvplayer id=”23″]

A cég október 16-ig körülbelül egyhektárnyi fát vágott ki a húszhektárnyi védett területen. A kivágott fák még nem a tó frekventált részéről valók, ám félő, hogy a természetvédelmi környezet is hamarosan sorra kerül. Márpedig ez „ökológiai katasztrófát” okozhat a XV. kerületi édenkertben. A fák kivágását jelen állás szerint hivatalos úton nem lehet leállítani, ám civil összefogással – polgári engedetlenséggel – lassítani lehetne a természetkárosítást. Az ügy jelen állása szerint, aki időt nyer, az életet nyer! Ebben az esetben a fák életét.

Comments are closed.