Mennyi energiát és miből?

Ahogy előző számunkban is írtuk, a testsúlycsökkentő étrend megegyezik az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, csak némileg kevesebb energiát viszünk a szervezetbe a szükségesnél, így arra késztetjük a szervezetet, hogy a hiányzó energiát a felhalmozódott zsírraktárak lebontásával pótolja. Most annak jártunk utána, milyen tápanyagokat érdemes fogyasztani, ha testsúlyunkat csökkenteni szeretnénk.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A szervezetnek energiát adó tápanyagokat 3 plusz 1 nagy csoportra oszthatjuk; a szénhidrátokra, a fehérjékre, a zsírokra, valamint az alkoholra. Kezdjük rögtön az utolsóval: – Mivel 1 gramm tiszta szesz elfogyasztása mintegy 7 kalória energiát jelent, életmódváltásnál érdemes elkerülni az alkoholt, vagy csak nagyon ritkán fogyasztani – tanácsolja Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
Egy gramm szénhidrát elfogyasztásával körülbelül 4,1 kalória energiát szolgáltatunk a szervezetnek. Testsúlycsökkentő étrend esetén jobban járunk, ha a szénhidrátok összetett változatait részesítjük előnyben, amelyek főként a zöldségekben, a száraz hüvelyesekben és a magas rosttartalmú cereáliákban találhatók. Kerüljük ugyanakkor az egyszerű cukrokat (kristálycukor, nádcukor, barna cukor, méz). A szakember felhívja a figyelmet, hogy egyszerű cukor található a gyümölcsökben is, így ezekből is csak mértékkel fogyasszunk. Napi 2-3-szor 1-1 közepes alma belefér, a gyümölcslevek fogyasztása azonban már nemigen, mivel telítőértékük minimális, viszont energiasűrűségük elég magas.
Egy gramm fehérje szintén 4,1 kalória energiát ad. Testsúlycsökkentő étrend esetén azért nagyon fontos odafigyelni a megfelelő fehérjebevitelre, mert ha az kevés, a szervezet a saját fehérjéjének (például izmok) bontásával fedezi a szükségletet, főleg, ha még testmozgást is beépített az illető.
A zsírokhoz energiabevitel szempontjából az állati és a növényi zsiradékok is beleszámítanak, nem is beszélve az élelmiszerek (tejtermékek, húsok, olajos magvak stb.) rejtett zsírtartalmáról. Egy gramm zsír elfogyasztása 9,3 kalória energiát szolgáltat, tehát aki fogyni szeretne, jobban jár, ha minél kevesebb zsiradékot fogyaszt.

Comments are closed.