Méltósággal elmenni

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben kezdte meg működését, alapítója Polcz Alaine volt. A pszichológusnő a tanatológia (a halál, illetve a haldoklás tudománya) magyarországi úttörőjeként fontosnak tartotta, hogy létrejöjjön egy olyan ellátó intézmény, amely kiindulópontja lehet a haldokló szenvedéseinek enyhítését, a fájdalom csökkentését célzó palliatív ellátásnak. A szolgáltatás a kerületi lakosoknak is elérhető.

hospice

A palliatív gondozást egy olyan szeretetteli helyen végzik, ahol méltósággal fejeződhet be valaki élete. Lényege a haldoklóval való együttélés, bevonása egy közösség életébe, olyan környezet biztosítása, amelyben megmaradt szellemi és fizikai képességeit, készségeit használni és élvezni tudja. A gondoskodás alapja egy olyan őszinte, nyitott légkör, amelyben a beteg egyenrangú partner, hiszen a szakemberek őt is bevonják a róla szóló kérdésekbe, döntésekbe. Az ellátás elengedhetetlen része a családtagok bevonása, a velük való együttműködés, valamint a hozzátartozók folyamatos lelki segítése.
Ezt teremtette meg a Magyar Hospice Alapítvány a III. kerület Kenyeres utca 18–22. szám alatti létesítményében. – A hospice gondoskodás a daganatos megbetegedéseket kísérő kínzó testi tünetek miatt fordul elsősorban a rákbetegek ápolása felé. A gyógyító kezelések végeztével fontossá válik a betegséget kísérő testi-lelki tünetek enyhítése. A hospice szellemiségének értelmében az alapítvány minden szolgáltatása térítésmentes – tudtuk meg Korda Nikoletta projektvezetőtől.
Az alapítvány a XV. kerületi lakosok számára is elérhető, így kérhetik felvételüket a 10 ágyas fekvőbeteg-részlegbe, ahol a testi tünetek folyamatos enyhítése mellett lelki gondozást is végeznek, akár a bent fekvő beteg családtagjai számára is. Emellett a bejáró betegeket fájdalomambulancia is várja.
– A hospice ellátás sokkal komplexebb, mint azt általában a közvélemény feltételezi. Sokat küzdünk azzal a szemlélettel, hogy hozzánk meghalni jönnek a betegek. Szeretnénk ennél sokkal többet tenni értük. Van, aki már betegsége kezdetén felkeres bennünket, hisz lelki támogatásra éppúgy szüksége van, mint a gyógyszeres ellátásra. Az aktív kezelések végeztével azonban mindenképp javasolt, hogy felvegye a kapcsolatot egy hospice szervezettel, akár az alapítvánnyal, akár más, hasonló ellátást nyújtó intézménnyel – mondta Korda Nikoletta.

Comments are closed.