Mellőzhetetlen dokumentumok

Augusztusban a családok többsége már az iskolakezdéssel foglalkozik. Különösen azokra igaz ez, akik az óvodai évek után szeptember 1-jétől kezdik az iskolai tanulmányaikat. A szülők és a gyerekek arra fókuszálnak, hogy milyen táskát, tornazsákot, füzeteket és egyéb felszerelést kell beszerezniük. A nagy készülődés közepette viszont kevesebb figyelem jut a tanévkezdés egyéb fontos kérdéseire.
Pedig három dologgal mindenképpen rendelkezniük kell az elsőt kezdő gyerekeknek – mondta Bulboaca-Tóth Bea kerületi védőnő. – Oltási könyvvel, melynek tartalmaznia kell a hatéves kori – úgynevezett DTP – szamárköhögés, tetanusz és torokgyík elleni oltás meglétét, valamint az öt- és hatéves kori státuszvizsgálat eredményeivel, melyet területi védőnő vagy a gyermekorvos állít ki. Ez a gyerek fizikális – magasság, testsúly, látás, hallás, jobb- és balkezesség –, valamint pszichológiai – kommunikáció, motorikus mozgások – tulajdonságait tartalmazza.
Az iskolai védőnők a fenti dokumentumokat (azok fénymásolatát) szeptember első heteiben beszedik. A XV. kerületben valamennyi iskolának saját adatlapja is van, melyben a diákok esetleges gyógyszer- vagy egyéb allergiáját, krónikus betegségét, gyógy­tornaigényét tüntetik fel, és ez is segítheti az iskolai egészségügyi ellátást.
Az iskolai tanulmányok során a páros évfolyamokon újabb státuszvizsgálatokat végeznek, hatodik és hetedik évfolyamon a tanulók oltást (egy emlékeztetőt és egy Hepatitisz B-t) kapnak, a lányoknak pedig alanyi jogon jár a HPV-oltás. Kilencedik évfolyamon a védőnőknek már csak azt kell ellenőrizniük, hogy a diákok az összes fenti oltással és vizsgálattal rendelkeznek-e.

Comments are closed.