Megúszható a kerékbilincs

Talán sokan nem tudják, de évek óta létezik legális módja a kerékbilincs elkerülésének. A megoldás némi időt és pénzt kíván ugyan, de még így is sokkal jobban megéri, mint az autónk lezárásával, illetve elszállíttatásával járó kellemetlenségek és anyagi terhek.

Azok, akik a kellemetlen procedúrát szeretnék elkerülni (amellett, hogy sosem parkolnak szabálytalanul), csupán annyi a teendőjük, hogy bemennek egy kormányhivatalba, és ott egyszeri, 2300 forintos díj ellenében kérik, hogy elérhetőségüket – ami lehet telefonszám vagy e-mail-cím – regisztrálják egy országos nyilvántartó rendszerbe.
A regisztráció után ugyanis a közterület-felügyelet munkatársainak kötelességük telefonon, SMS-ben vagy e-mailben értesíteni az autó tulajdonosát, ha kerékbilincs vagy elszállítás fenyegeti a járművet – adta hírül dr. Bakonyi Lilla ügyvéd.
A hatóság képviselőinek a megadott, a nyilvántartásban szereplő elérhetőségen leg­alább egyszer próbálkozniuk kell, majd 15 perc türelmi időt kell adniuk a szabálytalanul vagy tilosban parkoló autó tulajdonosának, hogy visszaérjen a helyszínre. Ha pedig már elkezdődött a büntetési folyamat, a bilincs felszerelése, akkor is a bírság felével megúszhatja a szabálytalankodó autós.
Az ügyvéd ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kerékbilincs alkalmazásának alapja tipikusan egy szabálysértés elkövetése, melyért kiszabható a büntetés. Nem mindegy azonban, hogy ez csak egy figyelmeztetést vagy egy alacsonyabb összegű bírságot jelent.

Comments are closed.