Megtorpant a fővárosban a használtlakás-piac, csökken a kereslet

A fővárosban megtorpant a használtlakás-piac, ugyanis az első félévben 9941 használt lakás talált gazdára, ami éves összevetésben 46 százalékos visszaesés – közölte az Ingatlan.com.

A megtorpanás az árakban is megmutatkozik: Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára októberben 720 ezer forint volt, ami lényegében stagnálást jelent a szeptemberi 717 ezer, illetve a májusi 712 ezer forinthoz képest. Az októberi adat az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban 18 százalékos drágulásnak felel meg.

A közleményben idézték Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki jelezte, a budapesti lakáspiacról részben az új, magas hozamú államkötvény nyári megjelenése miatt a befektetési célú vásárlók egy része eltűnt. A stagnáló árak a saját célra vásárlókat hozzák kezdvező helyzetbe, mert nőhet a mozgásterük az alkuknál.

Ugyanakkor árcsökkenésre még nem lehet számítani, a legfrissebb adatok alapján is inkább az látszik, hogy elérték a plafont, és tetőztek a budapesti használt lakások árai.

(Az elemzéshez saját adatokat és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2019. II. negyedév című Statisztikai Tükör eredményeit használta fel az Ingatlan.com. Az adatok a KSH számainak frissítése esetén még változhatnak.)

Comments are closed.