Megszűnik a 224-es buszjárat

A XV. Kerületi önkormányzat, az Asia Center Kft., az Auchan Magyarország Kft. és a Pólus Társasház Üzemeltető Kft. szolgáltatási szerződést kötöttek a 224-es autóbuszjárat közlekedtetésére a BKK Zrt.-vel. A szerződés értelmében a szolgáltatásért a felhasználók, így az önkormányzat is jelentős díjat fizetnek. 

A tapasztalatok szerint a járat kihasználatlan, üzemeltetése nem gazdaságos. A járványhelyzet okozta bevételkiesés miatt az önkormányzat kénytelen volt a 224-es járat üzemeltetési költségeinek finanszírozását átgondolni.

Az önkormányzat a költségek csökkentése érdekében a szerződött partnerekkel egyeztetést folytatott a járat jövőjéről, több alternatív lehetőséget megvizsgálva. 

A finanszírozó cégek közül a Pólus Kft. 2022. évtől nem tart igényt a járat további üzemeltetésére, így a szolgáltatási szerződést felmondta. Ezzel még nagyobb költségteher hárulna az egyes tagokra a jövőben, melyet a szolgáltatást igénybe vevők nem tudnak vállalni. Ezért a közös döntés értelmében a 224-es járat 2022. január 1-jével megszűnik.

A megszűnő 224-es járat miatt nem maradhatnak ellátatlan területek, ezért az érintett szakrendelő és az áruházak kiszolgálási lehetőségeiről az önkormányzat és a BKK a következőkben állapodott meg.

  1. Az Észak-Pesti Kórház a 231-es busszal közelíthető meg Széchenyi tér végállomástól az Örs vezér tere végállomás felé induló járattal a Bánkút utca – Vasutastelep utca – Széchenyi út – Őrjárat utca – Szent Korona útja útvonalon. Megállók a 973-as busz Vasutastelep utcai megállójában és a 224-es busz Észak-Pesti Kórház megállójában, a Kolozsvár utcai megálló kimarad.
  2. A fóti Auchan áruház megközelítéséhez 125B jelzéssel új buszjárat közlekedik a Bosnyák tértől a Hulladékhasznosító Mű megállóhelyig a 125-ös buszjárat vonalán, majd a Felsőkert utcán keresztül Fót, Auchan áruházig mindennap 10 és 15 óra között 60 percenként, terv szerint ezen kívül kora reggel és késő este további néhány indulással. 
  3. A Pólus Center rövid sétával megközelíthető a 130, 196, 196A és 231 buszjáratok megállójából. 
  4. Az Asia Center rövid sétával megközelíthető a 7, 7E, 8E, 46, 108E, 133E és 146 buszjáratok Nyírpalota úti végállomásától. 

A Budapesti Közlekedési Központ társadalmi egyeztetésre bocsátja a tervezett közlekedési változásokat, amelyek célja, hogy az érintett intézmények, áruházak gyors és kényelmes megközelítése továbbra is biztosítható legyen. A BKK december 8-ig várja a lakosság változásokkal kapcsolatos észrevételeit, az online kérdőív itt érhető el.

 

Comments are closed.