Megduplázódott az influenzás beteg száma

Terjed a járvány, az előző héthez képest kétszeresére emelkedett az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) január 18-án. Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több mint harminc egészségügyi intézményben van teljes vagy részleges látogatási tilalom.

A jelentésük szerint az év második hetében több mint harmincegyezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az országban emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók száma a megelőző héthez viszonyítva. Az orvosnál megjelent betegek között duplájára (több mint 30 százalékra) nőtt a gyermekek aránya, leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. Országszerte a betegek több mint 35 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem negyedük a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A 60 éven felüliek aránya mintegy tíz százalékot tett ki.
Az orvoshoz fordult betegek aránya többek között Pest megyében volt a legmagasabb.
A második naptári héten összesen százhatvanhárom influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az OEK légúti vírus osztályára. A beküldött minták többségében valamelyik A típusú vírust azonosították. Négy járvány kialakulását az influenza A vírus okozta. Két egészségügyi intézményt érintő járványban a H3N2 altípusú influenza A vírust azonosítottak – olvasható az OEK jelentésében.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai szerint a látogatási tilalmak érintik Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikát, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházakat, valamint a Nyírő Gyula Kórház-OPAI minden osztályát.

Comments are closed.