Sokféle problémával fordulhatunk gyermeknőgyógyász szakemberhez, ilyenkor a leánygyermekeket főleg az édesanyjuk hozzáállása és példamutatása segítheti abban, hogy saját érdekükben együttműködjenek az orvossal, ne legyen számukra tabu az intim terület.

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Oláh Kinga szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyásztól megtudtuk, hogy korosztályonként más jellegű problémák fordulnak elő a lányoknál. A csecsemő- és újszülöttkorban egyre gyakoribb a kisajkak összetapadása, valamint az ebből kialakuló betegségek, mint a húgyúti fertőzés vagy a vesemedence-gyulladás, míg a kamaszok felvilágosításért vagy fogamzásgátló módszerekért jönnek általában.
Már születéstől kezdve elsődleges fontosságú a személyi higiénia, a nemi szerveket naponta meg kell mosni, a doktornő szerint babaszappannal, az intim mosakodókat gyerekeknek nem javasolt használniuk. Manapság korábban érnek a lányok, akár már 10 évesen menstruálni kezdenek, és a környezettől függően van, aki a rendszeres nemi életet is nagyon korán elkezdi.
Ha egy lány két éve rendszeresen menstruál, kérésére felírnak neki alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettát, mivel dr. Oláh Kinga szerint „a XXI. század csődje a nem kívánt terhesség megszakítása, melyek száma a 18 év alatti korosztály esetében sajnos nem csökken”.
A doktornő szerint a felvilágosítással lépésről lépésre kell haladni a gyerek korának megfelelően, a szülő azzal tehet a legjobbat a csemetéjének, ha rendszeresen beszélget vele ezekről az intim dolgokról is. A doktornő kiemelte, hogy a humán papilloma vírus elleni védőoltás nagyon hasznos és fontos egészségügyi intézkedés, sajnálatos módon az oltásellenesség miatt sokan nem engedik, hogy beadják a gyereküknek. Pedig nemcsak a lányoknak kellene megkapni, hanem a fiúknak is, mivel a vírust férfiak is terjesztik, és a későbbiekben negyvenes-ötvenes éveikben gyakran e vírus hatására alakul ki náluk prosztatarák.
Ez az oltás a legjobb prevenciós eszköz, ugyanis nemcsak a méhnyakrák ellen véd, hanem a szájüregi és légzőszervi daganatos megbetegedések ellen is. Ez utóbbiak száma a szexuális szokások megváltozása miatt (orális és anális szex) 40 százalékkal ugrott meg az utóbbi években.
A gyermeknőgyógyászok 18 éves korig várják a lányokat szüleik, ideális esetben édesanyjuk kíséretében.

Budapesten jelenleg négy helyen rendel gyermeknőgyógyász, a XV. kerületi betegeket a Szent János Kórházban látják el, mivel a Heim Pál Kórházban a gyermek-nőgyógyászati szakrendelés jelenleg szünetel.

Comments are closed.