Másodpercenkénti elvonások

A kerület kifosztása nem kormányzás! – olvasható a XV. kerületi polgármesteri hivatal homlokzatára kifüggesztett molinón. Cserdiné Németh Angéla polgármester és Tóth Imre alpolgármester január 15-én sajtótájékoztatón részletezte a kerületet érintő kormányzati elvonásokat. 

“A mai a 15. nap az évben. Eddig 144 millió forintot vett el a kormány a kerületiektől és a kerülettől. Ez 20 millió forinttal több, mint amennyit a sportszervezeteink támogatására költeni szoktunk egy évben. Ez már hiányzik az idei évből” – jelentette ki a polgármester.

Az önkormányzat honlapján egy számláló is jelzi, hogy másodpercenként mekkora összeggel emelkedik az elvonás.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

“A következő hetek arról szólnak majd, hogy nem hagyjuk magunkat, és tájékoztatjuk a kerület lakosságát, hogy ezt a pénzt tőlük veszi el a kormány – nyomatékosította Cserdiné Németh Angéla. Hozzátette: reményeink szerint az alap közszolgáltatásokat nem fogja érinteni a  példátlan elvonás. A magasabb színvonal biztosítása, a fejlesztés viszont elmaradhat. Az intézmények tekintetében a felújítások a kötelezően előírtakra redukálódnak. Megígérte, elbocsátást nem terveznek, a kerületben kiépített szociális háló, a támogatások rendszere 2021-ben sem fog gyengülni. “Azért dolgozunk, hogy a napi 9,6 millió forintos elvonásból az itt élők semmit se vegyenek észre” – fűzte hozzá a polgármester.

Tóth Imre alpolgármester  többek között arról beszélt, hogy tavaly, a járvány ellenére sem álltak le a kerületi fejlesztések. Miközben a kormány szerinte a rendszerváltás óta nem látott megszorítással sújtja a kerületet. “A gépjárműadó és a reklámadó teljes elvonásával, az iparűzési adó csökkentésével, a szolidaritási hozzájárulás másfélszeres emelésével, az elhibázott gazdaságpolitikai döntésekkel naponta 9,6 millió forintot vesznek el. Ennek ellenére a kerület egy éve zajló nagyberuházása, a Szilas-patak menti szennyvízfőgyűjtő építése folytatódik, sőt, befejezéséhez közeledik. Ezt nem befolyásolják a 2021-es nehézségek. Megújúlhat a Hősök úti két orvosi rendelő épülete, részben fővárosi, részben saját forrásból. Szintén a Fővárossal közös beruházásban megvalósulhat a TÉR-KÖZ pályázat évek óta húzódó Wesselényi piac környezetének rekonstrukciója. Talán belefér a Kolozsvár utcai piac és az Újpalotai Vásárcsarnok rekonstrukciójának tervezése. Jogos lehet a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben számíthatunk-e a kormánypárt helyi képviselőire? Segítenek-e nekünk bármennyit visszaszerezni az elvett pénzekből? A rövid válaszom ennyi: nem!”  – hangzott el Tóth Imrétől.

A sajtótájékoztatón készült videófelvételünket itt érheti el: https://xvmedia.hu/video/sajtotajekoztato-az-onkormanyzatokat-erinto-kormanyzati-intezkedesekrol/

Comments are closed.