Márton napján

A november 11-ei népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, valamint az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni püspökké választása elől, de a ludak elárulták gágogásukkal – derül ki a Wikipédiából.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnapon rendszeresek voltak a lakomák, hogy a következő esztendőben is bőven ehessenek, ihassanak. Márton napján jellemzően libából készült étel kerül az asztalra, majd az étkezés végén Márton poharával, vagyis az éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

Ma már egyre több vendéglátóhely készül Márton-napra libaételekkel, így például kerületünk egyik ismert étterme, a Víg Kalmár is, ahol az Őszi Libanapok keretében november 1-jétől 22 féle libaétellel és ajándék pohár borral várják a vendégeket.

Az elfogyasztott liba mellcsontjából azután magunk is jósolhatunk, ha az barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.

Comments are closed.