Márki-Zay Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Kerületünkben Dobrev Klára több szavazatot kapott az előválasztás második fordulójában, mint Márki-Zay Péter, de az országos versenyt a hódmezővásárhelyi polgármester nyerte. Márki-Zayra 371 560 választó szavazott (56,71 százalék), Dobrevre 283 677 (43,29 százalék). Ezzel eldőlt, hogy Márki-Zay Péter lesz az ellenzék közös listavezetője a 2022-es országgyűlési választás kampányában. 

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke első nyilatkozataiban arról beszélt, hogy Orbán Viktornak nem tőle, hanem a fiataloktól kell félnie. Célja az Orbán-rendszer leváltása, a fiatal választók most friss levegőt hoztak a politikába, s megtisztult ellenzék száll szembe tavasszal a Fidesz jelöltjeivel. Az eredményvárón, amelyen a Momentum és a Párbeszéd aktivistái együtt izgultak a szavazatszámlálás alatt, többször elhangzott, hogy Orbán napjai meg vannak számlálva. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Dobrev Klára gratulált Márki-Zay Péternek a győzelemhez, és ígéretet tett rá, hogy az elmúlt napok vitáin túljutva most már arra koncentrál, hogy közös erővel váltsák le Orbán igazságtalan rendszerét. 

Körzetünk volt az egyetlen Budapesten, amelyben nem Márki-Zay nyert. A 8199 szavazat közül 4114-en a DK jelöltjére (50,18 százalék) adták voksukat, vele szemben Márki-Zay 4085 szavazatot kapott (49,85 százalék). Minél délebbre megyünk a fővárosban, annál meggyőzőbb volt a hódmezővásárhelyi polgármester fölénye. Nagyjából ez történt a megyeszékhelyeken és a városokban is.

Nagy volt a második fordulóban az érdeklődés, az eredmény mégis meglepetés, hiszen a párt nélküli jelölt megelőzte a masszív pártháttérrel rendelkező ellenfelét. Hogy még érdekesebb legyen a helyzet, voltaképp a további sikeres szereplés záloga éppen az, hogy a DK, mely minden valószínűség szerint az ellenzék legerősebb szegmensét adja, s a legtöbb vidéki körzetben vannak győzelmi esélyei, beáll-e teljes mellszélességgel a jobbközép pozícióból induló Márki-Zay mögé. Ha igen, ékként tolhatják maguk előtt az előválasztás meglepetésemberét, ha nem, akkor a Fidesz győzelmi esélyei változatlanul megmaradnak. Több szakember megjegyezte az előválasztás éjszakáján, hogy az ellenzék akkor tud győzni, ha megőrzi lendületét. A Fidesz a gyurcsányozós-dobrevezős kampánnyal felsült, ez helyzeti előnyt jelent, miközben arra lehet számítani, hogy hamarosan elkezdődik a kormányzati sárdobálás Márki-Zay felé. A hétgyermekes, vallásos családapát ez nem fogja felkészületlenül érni, az önkormányzati választásokon is irgalmatlan ellenszélben tudta legyőzni Lázár János emberét. Mostani elmúlt néhány hete is arról tanúskodik, hogy hátrányból is képes győzni. Harmadikként végzett az első fordulóban, aztán a második Karácsony Gergely visszalépése után tudott az élre állni. 

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Kerületünkben (12-es körzet) teljes ellenzéki arzenálra lehet 2022-ben számítani. Az itteni ellenzéki pártok immáron a közös miniszterelnök-jelöltet támogatják, az egyéni jelölt a DK-s Barkóczi Balázs lesz. 

Comments are closed.