Március elsejétől lehet fizetni az új kétezer és ötezer forintossal

A bankjegy megújítási program keretében kibocsátott új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017. március 1-jén kerülnek készpénzforgalomba, széleskörű elterjedésük néhány hónapon belül várható – mondta el Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón.

5000 Az új 5000 forintos bankjegy (forrás: MNB)

A jelenleg forgalomban lévő, 2016 előtt kibocsátott régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, 2017. augusztus 1-jétől már csak új címletekkel lehet fizetni.

2000 Az új 2000 forintos bankjegy (forrás: MNB)

A régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket három évig a hitelintézeti és postafiókokban becserélik, 2037. július 31-éig pedig a jegybankban átválthatók díjmentesen.

Az új bankjegyek is iparművészeti alkotások, azokon is megtalálhatók a történelmi szereplők, ugyanakkor a fejlődést tükröző új biztonsági jegyeket is tartalmaznak, tekintettel vannak a pénzszámláló gépek követelményeire.

Az új bankjegyeken a biztonsági elemek jó része tapintással, mozgatással is érzékelhető, átnézetben a vízjelkép jól látható.

Comments are closed.