Már kérhető az influenza elleni védőoltás

Idén is kérhetnek a 60 éven felüliek, valamint egyes krónikus betegségben szenvedők térítésmentes influenza elleni védőoltást.

A veszélyeztetett csoportok már igényelhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást, amit a kerületi háziorvosoknak biztosít a XIV. kerületi népegészségügyi osztály – tájékoztatta lapunkat dr. Kalmár Patrícia Eszter kerületi tiszti főorvos.  Az influenzát vírus okozza és fertőző légúti betegség. A legjellemzőbb tünetei a láz, a fejfájás, a köhögés, a torokgyulladás, az ízületi, illetve izomfájdalom, az általános levertség és a fáradékonyság.

influenza

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartósan betegeknek jelent veszélyt, megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét, de ronthatja a vese, máj és a vérképző szervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények – hörghurut, tüdőgyulladás – az immungyengeségben szenvedőknél, az időseknél, a dohányosoknál.

Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás? Minden 60 évesnél idősebb embernek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegeknek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességűeknek.

A kórokozó mutálódik, ezért évente új oltóanyagot állítanak elő, és az oltást is minden évben meg kell ismételni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás – emelte ki dr. Kalmár Patrícia Eszter.

A védettség körülbelül 2 hét alatt alakul ki, és több hónapig tart. Az oltóanyagról további tájékoztatás a háziorvosi rendelőkben kapható.

Comments are closed.