Már a háziorvosoknál van az oltóanyag

Már rendelkezésre áll a háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag, a vírussal szemben ez a leghatékonyabb védekezési mód – közölték szakemberek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Magyarországon jelenleg 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag érhető el térítésmentesen. Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén azoknak is ingyen jár a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal foglalkoznak.

influenza

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag. Ennek ára körülbelül kétezer forint, a beadásért pedig az oltóorvos nem kérhet pénzt.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. A nagyobb nyálcseppek leülepednek a tárgyakra, és a keményebb felületeken (például a buszok kapaszkodóin) a vírus akár nyolc órán keresztül is életben maradhat. Ezért mindig legyen nálunk zsebkendő, amelyet használat után lehetőleg azonnal dobjunk zárt szemetesládába, valamint gyakran és alaposan mossunk kezet.

Az influenza kellemetlen tünetekkel jár: többek között magas lázzal, rossz közérzettel, hidegrázással és végtagfájdalommal. A gyógyulás általában egy héten belül megtörténik, ugyanakkor súlyos szövődmények is kialakulhatnak, amelyek már kórházi kezelést igényelhetnek, sőt bizonyos esetekben halált okozhatnak. Megbetegedés esetén a pihenés és a C-vitamin szedése javasolt, ez azonban “eső után köpönyeg”.

Comments are closed.