Magyarok a Barcáért

Az FC Barcelona sztárjai, Messi, Neymar és Suárez hétről hétre futballrajongók millióit ejtik ámulatba. Azt azonban kevesen tudják, hogy a patinás egyesület hírnevét három magyar labdarúgó, Czibor Zoltán, Kocsis Sándor, Kubala László alapozta meg. Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas rendező erre szeretné felhívni a figyelmet a Magyarok a Barcáért című filmjével, amelyet az önkormányzat támogatásával március 21-én este fél 6-kor ingyenesen lehet megtekinteni a Csokonai Művelődési Házban.

Kocsis Tibor/Fotó: XV Média, Vargosz

Kocsis Tibor/Fotó: XV Média, Vargosz

A Magyarok a Barcáért című film „Més que una história” (Több mint egy történet) egyszerre kor- és sorstörténet. Sőt egy picit még annál is több. Mert, bár a film fókuszában Czibor, Kocsis, Kubala sikeres pályafutása áll, az alkotásban az FC Barcelona 116 éves történetének kevésbé ismert részletei is benne vannak.

Archív felvételeken megelevenedik az Aranycsapat olimpiai diadala és az 1954-es berni drámája is. Fantasztikus gólok és cselek mellett olyan szemtanúk visszaemlékezéseit láthatjuk, mint Grosics Gyula, Illovszky Rudolf, Rudas Ferenc, vagy a Barca egykori sztárjai és a három magyar–katalán legenda fia.
– Szeretném, ha az országban minél többen megtudnák azt, hogy az ötvenes évek Barcájának „Messijét” Kubala Lászlónak hívták. Az FC Barcelona sikereit látva minél többen lennénk büszkék arra, hogy mi, magyarok tettük ezt a híres csapatot naggyá – mondta Kocsis Tibor.
A filmet a határon innen és a határon túl is sokfelé bemutatták már. Barcelonában a Nou Camp stadionban is levetítik március 7-én, így a meghívott vendégek mellett Iniestáék véleményéről is hallhatunk majd a Csokonaiban.

Comments are closed.