Madárodúktól a rovarhotelekig

Pályázatot írt ki a Palota Holding Zrt a kerületi óvodások és általános iskolások számára. A résztvevők fotókkal és rajzokkal „dokumentálhatják”, mennyire szeretik a madarak és a rovarok a rákospalotai parkokba kihelyezett madárodúkat és rovarhoteleket. 

Május 3-án a Karácsony Benő parkban jelképesen több madárodút is kifüggesztettek, az egyiket dr. Matlák Gábor alpolgármester a RÉPSZOLG daruskocsijának segítségével személyesen akasztotta fel az egyik fa ágára, illetve a parkba elhelyezett rovarhotelt is felavatták. 

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

– A klímaváltozás és az emberi civilizáció terjeszkedése miatt egyre inkább csökkennek az élőhelyek – mondta az alpolgármester –, melynek hatását mi is megérezzük. Úgy vélem, egy felelős önkormányzatnak ezzel a kérdéssel foglalkoznia kell. A madárodúk kihelyezése kis lépésnek tűnik, azonban egy olyan helyzetben amelyben élünk, és amelyben az önkormányzatoknak egyre szűkebbek a lehetőségei, igenis számít a környezetünkre történő odafigyelés.

Cserdiné Németh Angéla polgármester szerint a XV. kerületben már a holnapot és a jövőt építik, amelynek legfontosabb jellemzője, hogy zöld és közös lesz.

– Ebben a munkában mindenkire számítunk, még a legkisebbekre is, akiknek ötleteit, javaslatait várjuk, és akiktől remélhetőleg, minél több alkotás érkezik majd a Természet a városban 2021 című rajz- és fotópályázatra – jegyezte meg a polgármester.

A Palota Holding a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület iránymutatásait szem előtt tartva az elmúlt hetekben 10 rovarhotelt és 60 madárodút telepített a rákospalotai parkokba.

– Az odúk és a rovarszállások is a Répszolg asztalosműhelyében készültek – mondta Mühlbacher Renáta kertészeti és parkfenntartási szakreferens. – Ezekkel szeretnénk a városi parkok ökoszisztémáját erősíteni. Már a tavalyi évben is kihelyeztünk 10 madárodút a közparkokba, melyek közül többe befészkeltek a madarak. Most is hasonló eredményekre számítunk.

A 60 odú lehetőséget biztosít kis és nagyobb testű madarak – a széncinegétől kezdve a kuvikig – megtelepedésére. A rovarhotelek pedig főleg a virágos, bokros részek mellé kerültek, hogy minél több rovart és bogarat odacsábítsanak.

– Ezek a rovarhotelek semmiféle veszélyt nem jelentenek a parkban játszadozó gyermekek számára, nem méh-vagy darázsrajok megtelepedését szolgálják, hanem a magányos rovaroknak biztosítanak szálláshelyet – mondta a szakreferens.

A kerületi gyerekeknek pedig nincs más dolguk, mint, hogy megtalálják ezeket az odúkat és rovarhoteleket, és ott megfigyeljék az állatok mozgását, amit vagy fényképen, vagy rajz formájában megörökítenek, és azt beszkennelve augusztus 2-ig elküldik a termeszetavarosban@palotah.hu email címre. A legjobb pályaművek nyár végétől a kerületi buszmegállókban mindenki számára láthatók lesznek.

A pályázatról minden egyéb információ megtudható az önkormányzat (bpxv.hu) és a Palota Holding () weboldalpalotah.huán.

Comments are closed.