Madárbiztos szemetesek

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Sok panasz érkezik szerkesztőségünkbe (is), hogy szemetesek az utcáink, parkjaink, tereink. Azt már kevesebben tudják, hogy erről nem mindig az emberek tehetnek. A váraslakó madarak, varjak, szarkák, ugyanis előszeretettel dézsmálják a nyitott parki szemeteseket.

Az eszes madarak élelem után kutatva bizony nagy felfordulást tudnak hagyni a szemetesek környékén. A kukázó varjakat már többen megfigyelték. A Magyar Madártani Egyesület is foglalkozott a témával. Mint írják, ezek az okos városlakó madarak hamar megtanulták, hogy a szemetesekben sokszor számukra is fogyasztható szerves élelmet találnak, ezért „vizsgálják át” azokat rendszeresen. Madárbarátok olyan varjút is megfigyeltek, aki a kukából kiszedett kenyeret „beáztatta” a vizes fűbe, hogy könnyebben el tudja fogyasztani.

Nos, ennek az „ önkiszolgáló madáretetésnek” most véget vet a Répszolg. Ugyanis elsőként a rákospalotai részen a régi parki szemeteseket saját fejlesztésű lecsukható fedéllel látják el annak érdekében, hogy a madarak ne tudjanak dorbézolni. Elsőként a Karácsony Benő parkban alakítottak át ily módon 25 szemetest. Ha az ötlet beválik, akkor a többi kosárra is felszerelik a fedőt.