Lomtalanítás egyedi módon

A koronavírus-járvány miatti intézkedések rengeteg szempontból borították fel a lakosság életét. A kerületben, menetrendszerűen, tavasszal esedékes lomtalanítás is elmaradt emiatt. Bár az ősszel bepótolják ezt, vannak, akik magánúton szervezik meg a lomok elszállítását.
Ha tavasz, akkor lomtalanítás – minden évben felbolydul pár napra a kerület, az utakat használt bútorok, régi műszaki cikkek, elhasznált gyerekjátékok kupacai szegélyezik. Hatalmas mennyiségű lomot képes a lakosság felhalmozni egyetlen év alatt is, melynek számos oka lehet.
Sokan nem tudják, hogy használt műszaki cikkeiket az új darab kiszállításakor köteles a szállítócég elvinni, amennyiben igény van rá. Míg mások szeretnék ezt tovább ajándékozni, ám nem akad rá új tulajdonos. Így aztán a régi hűtő, a még alkatrésznek jó mosógép vagy a kicsit gyengén sütő villanytűzhely is a pincében végzi. 2020 tavaszán azonban Budapest-szerte maradtak el a lomtalanítások a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt. A XV. kerület vezetésének sikerült ugyan az FKF Zrt.-vel megegyeznie abban, hogy októberben elviszik a felgyűlt háztartási hulladékot, azonban ez nem a megszokott rendszerben zajlik majd. Korábban mindenki a saját otthona elé tehette ki a szemetet, idén lerakati pontos rendszerben, konténerekbe gyűjtik a lomokat.

– Két újpalotai társasház lakói nem szerették volna kivárni az őszi időpontot, ezért saját költségükön rendeltek konténereket az FKF-től – mondta el lapunknak Nagy Attila közös képviselő. A Sárfű utca 15–21. számú ház elé két konténer érkezett péntek délelőtt, melyeket hétfőn cserélnek üresekre. Ezt követően szerdán viszik el a második adagot, így összesen 6 napon át hordhatják le a hulladékot az itt élők.
A következő héten a Sárfű utca 23–29. előtt ugyanezzel az ütemezéssel helyezik majd ki a 4 darab konténert. Ez lakásonként 2-3000 forint költséget jelent, ami Nagy Attila szerint nem több, mint egy rovarirtás költsége. Műszaki cikkeket nem vesznek át, ezt a hulladékkezelő kihangsúlyozta, de minden más lomot elhelyezhetnek a konténerekben. Hogy nagyon várta a lakosság ezt a lehetőséget, abból is látszik, hogy a konténerek megérkezésekor rögtön el is kezdték megtölteni azokat: régi szobabicikli, egy zsák ruha, egy járókeret került rögtön a gyűjtőpontra. Az önkormányzat annyiban tudta segíteni a kezdeményezést, hogy elengedte az ilyenkor fizetendő közterület-foglalási díjat. Cserdiné Németh Angéla polgármester hangsúlyozza, ha egy lakóközösségnek ilyen szándéka van, akkor arra kérik őket, előbb egyeztessenek az illetékes főosztállyal, és csak ezt követően vegyék fel a kapcsolatot a szemetet elszállító céggel.

Comments are closed.