Lomból Á-Lom

Ötvenezer gyerek él Magyarországon, aki nem saját ágyban hajtja álomra a fejét esténként – nekik segít az Adománytaxi akciója. Tavaly indította el először Á-Lom névre keresztelt projektjét az Adománytaxi. Akkor egy egy hónapos akcióról volt szó, amit idén ősszel újra meghirdettek. A 2015-ben létrejött, innovatív adománygyűjtő módszereket megvalósító civil szervezet alapítója, Horn Tamás elmondta: egyszeri akciónak szánták, de beleszerettek, és ezért ismétlik meg a tavalyi gyűjtésüket.
Az Á-Lom nagyon egyszerűen működik: Budapestről várják a használható, komplett gyerekágyak felajánlását, amelyeket az Adománytaxi juttat el partnerein keresztül vidéki településekre.
Horn Tamás elmondta, 2019-ben 162 ágyat gyűjtöttek össze és kilenc településre vitték el őket. Idén eddig 97 ágyat ajánlottak fel, illetve egy balatoni szálloda 100 ágyat juttatna el kamaszoknak – vagyis már szinte biztos, hogy túlszárnyalják a tavalyi eredményeket. Az Á-Lom projektben elsősorban használt bútorokat várnak, hiszen a cél az is, hogy a feleslegessé vált ágyak ne a lomtalanításba kerüljenek, hanem máshol használják őket.

Aki segíteni szeretne, még novemberben megteheti. Az akció honlapja: adomanytaxi.hu/alom – itt az alapvető információk mellett regisztrálni is lehet, adományozni az akció költségeire, valamint szóróanyagok is letölthetők, megoszthatók.
A felajánlásokat Budapestről várják – az Adománytaxi teherautója elmegy a felajánlott ágyért a főváros határain belül. Aki az agglomerációban él és segítene, azokkal egy budapesti átvételi pontot egyeztetnek, oda kell behozni az ágyakat. Hiánytalan, hibátlan, komplett gyermek- és ifjúsági ágyakat várnak. Az ágyakért minden esetben hétvégén megy ki az Adománytaxi.
A projektnek vannak szállítópartnerei, de szívesen fogadják olyan vállalkozások jelentkezését, akik 3,5 tonnás szállítókapacitással ­rendelkeznek.