Lom és poloska két jó barát

A lomtalanításkor talált holmikkal ágyi poloskákra is szert tehetünk, ha nem vigyázunk.

– Elképesztő méreteket öltött az utóbbi időben az ágyipoloska-fertőzés Újpalotán – kaptuk a hírt. A lakóktól is érkezik panasz az önkormányzathoz, illetve a bölcsődei kisgyermeknevelők és az óvodapedagógusok is jelezték a hivatal felé, hogy egyre több gyereken megfigyelhetők a vérszívó rovarok csípéseinek nyomai – tudtuk meg Reiszné Naszádi Magdolnától, a népjóléti és intézményfelügyeleti főosztály vezetőjétől. – A szociális osztály munkatársai is olykor döbbenetes körülményeket tapasztalnak a környezettanulmányok során. Egész ágyipoloska-kolóniák fedezhetők fel egy-egy lakásban – tette hozzá a főosztályvezető.

Forrá: http://agrohydro.hu

Forrá: http://agrohydro.hu

Az ágyi poloska éjszaka indul portyára, és kedvenc eledele – sajnos – az emberi vér. Napközben faliképek, tükrök, függönykarnisok, villanykapcsolók mögött, ágyneműtartókban, bútorok, kárpitozott bútorok réseiben, könyvek között rejtőzködik.

Mivel igen aprócska, a különféle vezetékek, csövek mentén jutnak el egyik lakásból a másikba. Ez különösen jellemző a panelházakra. Az ágyi poloska a tiszta, rendben tartott lakásokban is megjelenik.

Tapasztalatok alapján a házilag végzett irtás csak pénzkidobás. Ha egy házban megjelenik az ágyi poloska, szükséges az érintett lépcsőház vagy ház összes lakásában és minden közös helyiségében egyszerre irtatni képzett szakemberekkel.

Az ágyi poloska nem egyedi probléma, hanem az egész lakóközösség problémája, eredményesen csak úgy tudunk megszabadulni tőle, ha az egész közösség összefogva együttműködik – tájékoztatott a XIV. Kerületi Nép­egészségügyi Osztály.

Comments are closed.