Locsolják az utakat, síneket a hőség miatt – videó

A hőségriadó miatt Budapesten is locsolóautókkal, ivókutakkal és vízosztással igyekeznek segíteni a lakosokat.

A péntek éjfélig elrendelt hőségriadó miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot: nappal elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. Az FKF emellett a BKV megrendelésére a villamossíneket is hűti vízzel – írja a Főpolgármesteri Hivatal a közleményében.
Az ivókút működését is figyeli a Főkert, de azt kérik a lakóktól, ha nem működő ivókutat találnak, azt jelentsék be a 06 80 277 275-ös, ingyenesen hívható zöldszámon vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail-címen. Az öntözésre használt víz ivóvíz minőségű, ezért a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy tilos fürdeni a parki, köztéri szökőkutakban. A Főkert dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, emellett a játszóterek hűtéséről is gondoskodnak.
A főváros 60 pontján május óta működnek tűzcsapokra szerelt ivócsapok, ezek pontos helyéről a www.ivocsap.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Fotó: Fotó: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Fotó: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok – Palatinus, Római, Csillaghegy, Pünkösdfürdő, Paskál strandfürdő – nyitvatartását egy órával meghosszabbították. A fürdők és strandok területén térítésmentesen használható vízautomatákat helyeznek ki.
A Fővárosi Vízművek Zrt. a hőségriadó idején nem zárja ki a szolgáltatásból a díjtartozással érintett fogyasztókat a főváros területén, az előre tervezett, vízhiánnyal, víznyomás-csökkenéssel járó munkálatokat felfüggesztik, és kiemelten kezelik az esetleges műszaki meghibásodások javítását.

A hőség elől légkondicionált helyekre lehet bemenni, amelyek a kerületben az alábbiak.

Forrás: katasztrófavédők

Forrás: katasztrófavédők

A meteorológia pedig ezt mondja a hőhullámról:

 

 

Comments are closed.