A Lobogás új őrzői

Tiszteletbeli polgára lett kerületünknek Albert Camus francia író mellett, Hannah Arendt német származású amerikai filozófus és Zbigniew Herbert lengyel költő október 20-án. Ugyanis a már meglevő Camus-szobor mellé az ő portréjuk is helyet kapott Rákospalotán. De mit keres a három európai gondolkodó nálunk? A három kiválóságban nemcsak a gazdag munkásság, az európai gondolkodás, hanem a szabadság iránti vágy és a történelem iránti érzékenység is közös volt. És az is, hogy mindhárman a XX. század kiemelt fontosságú eseményének tartották az 1956-as forradalmat és szabadságharcot, melynek hangot is adtak. Így pedig méltóvá váltak a magyar nép elismerésére. Idén ünnepeljük az októberi forradalom hatvanadik évfordulóját, és ez az esztendő egyben a magyar – lengyel szolidaritásról is szól. A XV. kerületben pedig minderről méltóképpen kívántak megemlékezni.

Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Két esztendővel ezelőtt avattuk fel a Széchenyi téri szoborcsoport első alkotását, a magyar forradalom ügye mellett kiálló Albert Camus Nobel-díjas francia író szobrát. Az alkotás Kalmár Márton szobrászművész keze munkáját dicséri – mondta a rendezvényen Hajdu László polgármester.

László Tamás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

László Tamás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Forradalmunktól ihletett állapotba került az egész világ – emelte ki László Tamás országgyűlési képviselő az október 20-i rákospalotai szoboravatón, amelynek a kezdeményezője volt.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ezt követően az ünnepség díszvendégeivel, Colleen Bradley Bellel, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetével, Claudia Walpuskival, a Német Nagykövetség attaséjával és Michal Andrukonis-szal, Lengyelország ügyvivőjével közösen leleplezte Hannah Arendt és Zbigniew Herbert rákospalotai szobrát. Az eseményen részt vett még Eric Fournier francia nagykövet, dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár, Szalay-Bobrovinczky Alexandra főpolgármester-helyettes, illetve a lengyel költőről elnevezett iskola küldöttsége.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

S, hogy a rákospalotai szoboravatás ne csak ünnepélyes, hanem egyben áldott is legyen, arról a szomszédos Magyarok Nagyasszonya templom gondoskodott. A Pogány Gábor Benő és Diénes Attila szobrászművészek által készített szobrok október 20-i leleplezését ugyanis stílszerűen harangzúgás zárta.

szoboravatas_20_f-nb

Szilas néptáncegyüttes ünnepi műsora/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

szoboravatas_25_f-nb

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

56logo

 

Comments are closed.