Lezárult a menzaügy – frissített változat

November elején nagy vihart kavart a médiában, hogy az egyik kerületi főzőkonyhán az alkalmazottak hazavittek a gyerekeknek szánt ételek alapanyagából. Így a diákoknak rosszabb minőségű és kevesebb étel jutott.

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Szülőktől és pedagógusoktól érkeztek panaszok, ezt követően kezdtünk el vizsgálódni – mondta dr. Pintér Gábor alpolgármester. – Az érintett rákospalotai főzőkonyha kapacitása napi ezer adag. A bűncselekmény az ételek minőségét és mennyiségét igencsak negatívan befolyásolta. Annál aljasabb és szégyenteljesebb nincs, mint a gyerekek tányérjából kilopni az ételt. Mindenkor a legnagyobb szigorral fogunk fellépni a tolvajokkal szemben.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az említett főzőkonyha a Károly Róbert Általános Iskola épületében található, de az intézmény üzemeltetője a kerületi Gazdasági Működtetési Központ (GMK). A GMK szinte valamennyi oktatási intézménynél felszereltetett biztonsági kamerákat. Ez segített az ügy felderítésében is, ugyanis a kamerák felvételein jól látható volt, amint a konyha alkalmazottai teli zsákokat pakolnak az autójukba.

– Szinte biztos, hogy nem a maradékot, hanem a nyersanyagot hordták haza – mondta az alpolgármester. – Erre bizonyíték, hogy a nyári napközis táborban már érezhető volt a különbség az ebből a konyhából, illetve egy másik hasonló intézményből hozatott ételek minősége között.

Az ügyben feljelentés született, de a kerületi rendőrkapitányság sikertelenül próbálta tetten érni a gyanúsítottakat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint büntetőeljárást indítottak. A nyomozóhatóság már házkutatást és tanúkihallgatásokat tartott, illetve négy embert gyanúsítottként hallgatott ki.

Kőszegi Árpádné/Fotó: XV Média, Vargosz

Kőszegi Árpádné/Fotó: XV Média, Vargosz

– A közvélemény összemosta az ügyet az iskolával – mondta Kőszegi Árpádné igazgatóhelyettes – pedig a konyha üzemeltetője nem az intézmény. Elhatárolódunk az ügytől és elítéljük az ilyen cselekedeteket. Egyébként az itt dolgozó elkötelezett pedagógusoknak köszönhető, hogy sikerült felgöngyölíteni az esetet.

Az ügy kirobbanása után több konyhai dolgozó munkaviszonya megszűnt, volt akit más munkakörbe helyeztek át. Volt néhány munkavállaló, akiknek a minősítésbeli besorolását módosították.

Firssítés:

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Főügyészséget, amely a következő tájékoztatást adta: „a nyomozóhatóság lopás, illetve sikkasztás vétségének megalapozott gyanúja miatt négy gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben, akik a gyanúsítással szemben panasszal éltek. Panaszuknak a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség helyt adott, ezáltal a gyanúsitotti pozíciójuk megszűnt (már nem gyanúsítottak az ügyben). Mivel a nyomozást a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitánysága végzi, ezért további tájékoztatás az ügyészség részéről nem adható.”

Comments are closed.