Lezárul február 15-én a szakképzésekre való jelentkezés

A szakképző intézmények április 7-én véglegesítik az ideiglenes felvételi rangsort, az általános felvételi eljárás április 26-án a jelentkezők értesítésével zárul – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium február 7-én.

A szakképzésekre február 15-én zárul a felvételi jelentkezés, a szóbeli meghallgatások február 20-tól március 9-ig tartanak, a beiratkozások június 22-24. között lesznek. Jelenleg a diákokat és a szülőket az általános iskolák tájékoztatják és segítik az adminisztratív teendőkben.
Az ország 44 szakképzési centrumában 370 iskola kínál képzéseket, szakgimnáziumok esetében 39 féle ágazat, szakközépiskolákban 76 féle szakképesítés, szakiskolákban pedig 40 féle szakképzés közül lehet választani. A képzések népszerűségi listáját korábban a vendéglátás és a gépészet, tavaly viszont már az informatika és a közgazdaságtan vezette, de egyre többen választják az egészségügyi pályát is. A szakmák közül különösen azok népszerűek, amelyek megszerzéséhez ösztöndíjat lehet kapni.
A kormány erősíteni kívánja a nyelvoktatást a középfokú oktatásban is – elsősorban a 11-12. évfolyamon -, ezért az NGM programot szervez a nyelvi órák számának emelésére és az Emberi Erőforrások Minisztériumával együtt a tanárok módszertani fejlesztésén is dolgoznak. Új alapokra helyezik a diplomamentő programot is, amit az eddiginél több jelentkező számára lesz elérhető és akár egyéni fejlesztést is támogathat.
Az ingyenes, nappali tagozatos szakképzés korhatára 21-ről 25 évre emelkedett, ingyenessé vált a második szakképesítés megszerzése is, továbbá a hiányszakmák népszerűsítésére 12-ről 20-ra nőtt az ösztöndíjjal támogatott képzések száma.

Comments are closed.