Lelki egészségközpont lesz az Észak Pesti Kórházban

Az Észak-pesti Kórház 11-es számú épülete előtt tartott sajtótájékoztatót július 13-án délelőtt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és László Tamás, a XV. kerületi Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje. A tájékoztató témája a fővárosi és ezen belül a kerületi egészségügyi fejlesztések voltak, így a volt orosz kórház területén létesülő lelki egészségközpont.

Rétvári Bence elmondta, hogy az Egészséges Budapestért program keretében az Észak-Pesti Kórházban végeznek kisebb-nagyobb beruházásokat. Ezeket László Tamás polgármester-jelölt részletezte a sajtó képviselőinek.

László Tamás, Rétvári Bence/Fotó: XV Média, Vargosz

László Tamás, Rétvári Bence/Fotó: XV Média, Vargosz

– A beruházások legfontosabb eleme, hogy az Őrjárat utcai szecessziós épületben egy lelki egészségügyi központ kialakítsunk, ahol a pszichiátriai és neurológiai betegek gyógyítása is lehetővé válik. Ez utóbbi betegségek, sajnos, jelentős mértékben érintik a kerületet. A 428 millió forintos fejlesztést 10 százalékos önkormányzati önrészből és az ehhez járuló több mint 385 millió forintos állami támogatásból valósítják meg – mondta László Tamás.

A tájékoztatón az is kiderült, hogy a kerületi Fidesz-KDNP kezdeményezni fogja, az új intézményt az egykori kórházalapítóról, dr. Niedermann Gyula ideggyógyászról nevezzék el.

Az Észak-Pesti Kórház 11-es számú épülete 1904-ben dr. Niedermann Gyula magán-elmegyógyintézeteként nyitotta meg kapuit, és így működött egészen 1912-ig, amikor is állami tulajdonba került, és munkáskórházzá alakították át.

Comments are closed.