Leletektől a kérdőjelekig

Gyerekkorától kezdve szívesen ír, mint mondja, a betűk szeretetét családjától örökölte, azonban az írói véna szerinte a hajlamnak is köszönhető. Telkes Margit, bár pályafutását gyermekgyógyászként kezdte, az utóbbi évtizedben mégis írói munkássága került előtérbe. Idén, a 80. ünnepi könyvhét alkalmából már tizenegyedik kötete jelent meg Kérdőjelek címmel. A könyvbemutatón, június 11-én kulisszatitkokat is elárult a rákospalotaiak körében oly népszerű nyugdíjas orvos-írónő.

Fordulatokban és kérdésekben sincs hiány abban a családregényben, ahol három generáció találkozik – e szavakkal jellemezték Telkes Margit legújabb remekművét. Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész előadásában a közönség ízelítőt is kapott abból a nagypolgári attitűdből, mely megjelenik és mozgatja a cselekményt.

„Az arisztokrácia diszkrét bája sugárzik át a regény lapjain, olyan hiteles forrásból táplálkozva, mint az író családi kötelékei, életmorzsái. A nagy legendárium-örökség írói feldolgozása, amely mindannyiunk kötelessége volna ki-kinek tehetsége szerint.

A történelmünk jó száz évét fogja át a történetmesélés íve, a háború utáni kitelepítésektől a deklasszálódástól egészen napjainkig, a újgazdagok megjelenéséig, térben Balassagyarmaton át New Yorkig, aztán Budára vissza vezet az út.

Kendőzetlen őszinteséggel ír szerelemről, megcsalásról, a test és lélek pokoljárásáról, a másságról. Büszkeségről és balítéletről. Lelkünk rezdülésének avatott ismerője.

Néha finom részletességgel ecseteli az író a történéseket, néha csak nagy vonalakban felveti a színeket és formákat az idő vásznára, és a ma hiányzó részek kitöltését az olvasó fantáziájára bízza” – olvasható a kiadó ajánlásában.

Bár az alkotó többször kifejtette, minden története a fantáziája szüleménye, azt is elismerte, sokat merít az élettapasztalatából. Mint mondja, kíváncsi a természete, és nagyon szívesen hallgatja az embereket, melyek ösztönzik a képzelőerejét. Az író arról is beszélt, hogy megfigyelte, milyen nagy hatással van életünkre az a közeg ahonnét származunk, a családi gyökerek, a hagyományok.

Sok csomagot cipelünk életünk során, melyek személyiségünket formálják, csiszolják. Ezek a motívumok mostani regényében is fellelhetők, valamint a kapcsolatok mellett a szerelem ereje is, mely véleménye szerint fiatalon mindenkit megvakít.

Bár a mostani könyve komolyabb, a moderátor szerint már-már tragikus hangvételű, az író megragadva az alkalmat úgy reagált erre, hogy a következő könyvét vidámabb stílusúra tervezi. Mindenesetre Telkes Margit sziporkázó személyiségének hála, a könyvbemutatón humorból nem volt hiány. Az írói pályafutásának kezdetét is örömmel felidézte. Elmesélte, hogy a hegyvidéki önkormányzat szépirodalmi pályázatán különdíjat nyert, melyen igencsak meglepődött, azonban a környezete ösztönzésére tovább folytatta az írást. Három évig tanult a Magyar Író Akadémián és JAK-szemináriumokon, olyan tanárok csiszolták írói stílusát, mint Bódis Kriszta és Márton László, utóbbi mostani könyvének is szerkesztője, kiadója.

Telkes Margit/Fotó: Béres Ildikó

Telkes Margit/Fotó: Béres Ildikó

Telkes Margit 1961-ben végzett gyermekgyógyászként, először Balassagyarmaton, majd a budapesti Sportkórházban dolgozott. Később Rákospalotára került, először csak helyettesítésre, végül 25 évig maradt a körzetben. Négy évig a XV. kerületi önkormányzat Egészségügyi osztályát is vezette. Rengeteg emléke fűződik a városrészhez, lánya, Andrea pedig a Rákos úti szakrendelő megbecsült ­orvosa.

Eddig az alábbi tizenegy könyve jelent meg az I. A. T. Kiadó gondozásában:

Leleteim (2008)

Ajándék a küszöbön (2009)

Botcsinálta történetek (2010)

Engedj el! (2011)

Lebuktál, kisanyám! (2012)

Senkiember (2013)

Farkastorok (2014)

Meztelen karnevál (2015)

Vendégjátékos voltam (2016)

Mégis – A boldog ház (2017)

Kérdőjelek (2018)

Comments are closed.