Legyünk tekintettel a szomszédra!

A nyár beköszöntével egyre többen tartanak kerti partikat, családi, baráti összejöveteleket, zenés bulikat, amivel zavarhatják a környező családi házak lakóit. Ugyancsak bosszantó lehet, ha a szomszédnak vasárnap kora reggel támad kedve füvet nyírni, barkácsolni, flekszelni, betont keverni, fúrni-faragni. Arra voltunk kíváncsiak, mit tehetünk, ha a szomszédság zavarja a pihenést, milyen szabályozás vonatkozik ezekre a tevékenységekre.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A fővárosi kerületi zajrendeleteket az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényre hivatkozva. A fővárosi zajrendeletet pedig a Fővárosi Közgyűlés sajnos a mai napig nem alkotta meg, így a lakók által keltett zajok jogi szabályozása helyi szinten nincs meg – tájékoztatta lapunkat Vargáné dr. Kalán Ilona, a hatósági főosztály vezetője.
A társadalmi együttélés legfontosabb szabályait a Polgári Törvénykönyvben találjuk, de más törvények és rendeletek is megfogalmazzák: kinek, mikor és hogyan kell viselkednie, illetve, ha ezt nem teszi, akkor vele szemben milyen szankciókkal lehet élni.
A Polgári Törvénykönyv általánosságban fogalmazza meg, hogy a tulajdonos köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amivel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná.
– A csendháborítás szabálysértését követi el, és pénzbírsággal sújtható, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, ami alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja – idézte a törvény szövegét a főosztályvezető.
Ilyen tevékenység lehet például a túl hangos zenehallgatás (napszaktól függetlenül), a hétvégi barkácsolás, lakásfelújítás, fűnyírás, a házibulik, illetve a családi események. A társasházak a házirend keretei között szabályozhatják a zajos tevékenységek végzését.
Amennyiben a szomszédok a békés egymás mellett élés szabályait nem tartják be, szabálysértési feljelentéssel élhetnek a Budapest Főváros Kormányhivatal XV. Kerületi Hivatalánál, melynek elérhetősége: 1153 Budapest, Bácska utca 14. Telefon: 06 (1) 795 7708.

Comments are closed.