Születésnapját ünnepelte a református templom

Csaba Rezső református építész a múlt század első felében három templomot is tervezett a XV. kerületbe. A templomok közül az Arany János utcai idén lett nyolcvanéves. A mai utódok október 15-én, a reformáció hónapjában emlékeztek meg a születésnapról.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Idén márciusban lett nyolcvanesztendős a Rákospalota – Újvárosi Református Egyházközség temploma, az ünneplés azonban október 15-ére tolódott. A reformáció hónapjában tartott megemlékezésen Arlett Annamária, a MÁV-telep Baráti Körének vezetője mutatta be azt az 500 példányszámban, az önkormányzat támogatásával készült leporellót, mely a templomépítés körülményeit, illetve a templomépítő Csaba Rezső munkásságát mutatja be. Ugyancsak az október 15-i ünnepségen tartott előadást Milisits Máté művészet- és művelődéstörténész az imahely építéséről

– Csaba Rezső összesen öt református templomot épített Budapesten – mondta a szakember. – Ebből három a XV. kerületben található. A három közül leghamarabb, 1936-ban az újvárosi készült el, majd az óvárosi következett 1941-ben, legvégül pedig a MÁV-telepit avatták fel 1944-ben.

A három templom építéséről a Budapesti Városvédő Egyesület, a református egyház és az önkormányzat már 2014-ben előadássorozatot tartott. A mostani rendezvény ennek folytatásaként is értékelhető. A különbség csak annyi, hogy az elhangzottak akkor kimondottan Csaba Rezső munkásságára, míg a mostani rendezvényen inkább a templomépítő közösségre fókuszáltak.

Comments are closed.