Leégés ellen – meleg napok jönnek

Ismét elérhető az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) UV-sugárzás-előrejelzése, amelynek segítségével előre megtervezhetjük a szabadidős programjainkhoz az öltözködésünket, a védekezés módját és erősségét.

Tájékozódhatunk, hány percet tölthetünk a tűző napon anélkül, hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni. Az UV-sugárzás mért, előrejelzett adatai és az UV-figyelmeztetés bárki számára ingyenesen elérhető a met.hu honlapon, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), valamint a szolgálat Meteora alkalmazása segítségével.

Ez azért is fontos, mert a következő napokban is marad a meleg idő, többfelé 25 fok körüli maximumokkal. Ugyanakkor a héten a sok napsütés mellett többször várható eső, esetleg zivatar is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

  • Hétfőn, április 23-án napos időre lehet számítani, főként az ország északi felén valószínű zápor, zivatar. Csupán zivatar környezetében erősödhet meg a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 8-14, a legmagasabb 24-29 fok között valószínű.
  • Kedden helyenként megerősödik a szél és kezdetben több helyen, majd egyre inkább keleten várható zápor, néhol zivatar. A leghidegebb órákban 10-16 fok lehet. Napközben 20-25 fokig melegszik a levegő.
  • Szerdán a napos idő mellett néhol kialakulhat zápor, egy-egy zivatar. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A minimumhőmérséklet 8-13, a maximumhőmérséklet 22-27 fok között valószínű.
  • Csütörtökön több órára kisüt a nap, majd északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, több helyen várható zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. A szél is megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-14, a legmagasabb 21-27 fok között várható.
  • Pénteken helyenként megerősödik a szél. Eleinte még elszórtan, napközben egyre kevesebb helyen alakul ki eső, záporeső, de több órára a nap is kisüt. A minimumhőmérséklet 8-14 fok között valószínű. A nappali maximumok 15-21 fok között alakulnak.
  • Szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar. A szél élénk, néhol erős lesz. Szombaton a leghidegebb órákban 8-13, vasárnap 10-15 fok lehet. A maximumértékek mindkét nap 20-26 fok között alakulnak.

 

Comments are closed.