Le a “szép” kezekkel!

Számos kutatást végeztek, hogy kiderítsék, miért lesz valaki jobb- vagy balkezes. A válasz egyszerű: a háttérben genetikai okok állnak, de érdekesség, hogy a Föld lakosságának csupán egytizede balkezes. A Balkezesek Világnapján, augusztus 13-án az érintettek rávilágítanak arra, milyen problémákkal szembesülnek a jobbkezesek által uralt világban. A balkezességről a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke, Kiss Erzsébet beszélt.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Mi az egyesület létrejöttének célja?
– A balkezességgel kapcsolatban, annak ellenére, hogy ma már tudjuk az okát, ismerjük a hozzá fűződő gondokat, mégis sok tévhit, hibás nézet él az emberekben. Tíz éve azon szorgoskodunk, hogy megismertessük a balkezességet, kutatunk, oktatunk, járjuk az országot és elfogadásra ösztönözzük a társadalmat.
– A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos. Milyen problémák adódhatnak, ha mégis megkísérlik?
– Már magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns, és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet a gyermekeknél. Ilyen például a dadogás, az olvasási, írási, számolási nehézségek, magatartásbeli problémák, egyensúlyzavar, valamint egyéb lelki problémák is kialakulhatnak. Ennek dacára ma is szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a pedagógusok, a szülők előszeretettel használják a „szép kéz” fogalmát és az erőszakos átszoktatásról is van tudomásunk. Pedig a szakemberek egyszerű dominanciavizsgálattal ki tudják szűrni, hogy a gyermek jobb- vagy balkezes, és szükség esetén speciális fejlesztést tudnak ajánlani.
– Hogyan tudnak boldogulni a balkezesek a hétköznapokban?
– A legtöbb szerszámot, eszközt jobbkezeseknek tervezik. Foglalkozunk egy speciális webshoppal is, amely igencsak nagy kihívás, hiszen nem könnyű megtalálni a balkezes termékeket, a forgalmazásukról nem is beszélve. Az írószerek mellett pedig nagy igény van a balkezes használati tárgyakra is, például az olló és a ceruzahegyező igen kelendő.
További részletek a www.balkezesek.hu weboldalon.

Comments are closed.