Látni és látszani

Bár még kellemes az idő, nyakunkon az ősz. Az évszakkal együtt az időjárási viszonyok is szép lassan megváltoznak, amelyek a nyárihoz képest másfajta vezetési stílust kívánnak.
Ősszel csapadékosabbra fordul az időjárás. Az esőtől csúszóssá vált utakon elengedhetetlenül fontos, hogy járművünk gumijai, a fékek, a fűtő- és párátlanító berendezések megfelelő állapotban legyenek. Ezek egy részét magunk is ellenőrizhetjük, de az sem baj, ha szakemberre bízzuk az autó átvizsgálását.

Fotó: XV Média, Nagy Botnd

Fotó: XV Média, Nagy Botnd

A ködtől, esőtől nedves úton megnő a fékút, ezért figyeljünk a sebességünkre és a megfelelő követési távolság betartására. Ebben az évszakban különösen fontos, hogy jól lássunk és minket is jól lássanak. Ez utóbbiért kívülről és belülről alaposan tisztítsuk meg a szélvédőt, különben előfordulhat, hogy a maszatos üvegen megtörő napfény vagy a velünk szemben közlekedő jármű lámpájának fénye annyira elvakít bennünket, hogy szinte semmit sem látunk – hívja fel a figyelmet Czebe Sándor, a Safe­drive Kft. közlekedésbiztonsági trénere. – A láthatóság érdekében lakott területen belül is mindig kapcsoljuk be a tompított világítást, ha szükséges, kapcsoljuk be a hátsó ködlámpát is.
Ilyenkor már alacsonyabban jár a Nap, ezért ha azzal szemben haladunk, tudnunk kell, hogy a napfény a mögöttünk haladó jármű vezetőjét is elvakítja, ezért reakcióideje megnőhet, így kerüljük a hirtelen fékezést. Ugyanezért tartsunk nagyobb követési távolságot. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha a Napnak háttal haladunk, akkor a szembejövő járművek vezetői látnak rosszabbul.

Comments are closed.