Lassan, de biztosan

Amint arról korábban is írtunk, szakemberek szerint a testsúlycsökkentő étrend akkor jó, ha gyakorlatilag nincs éhségérzet, hanem alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztásával, lassan, fokozatosan érünk el eredményeket, amelyeket a testsúly normalizálása után meg is tudunk tartani.

– Bármilyen furcsának is hangozhat, a testsúlycsökkenés szerves része a matematika. Az egészséges mértékű fogyás hetente 0,5-0,7, maximum 1 kg testsúlycsökkenést jelent. Hetente fél kiló súlyfelesleg leadásához az kell, hogy a hét minden napján 500 kalóriával kevesebbet fogyasztunk el, mint amennyi az energiaszükségletünk – magyarázza Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Energiaszükségletünket az alapanyagcsere, valamint a fizikai és a szellemi aktivitás mértéke határozza meg. Egy 165 cm magas, normál testsúlyú ember energiaszükséglete 1800 és 2100 kalória között mozog. Aki tehát fogyni szeretne, az energiabevitelét nagyjából 1200 és 1500 kalória közé kell beállítani. Ha van 10 kiló túlsúlya, egészséges, lassú ütemű fogyással 20 hét, azaz 5 hónap alatt érheti el a normál testsúlyt.
A testmozgás is fontos szerepet játszik a túlsúly elleni küzdelemben, mivel az izommunka energiát igényel. Például 1 óra közepes gyorsaságú gyaloglással már 200, ugyanennyi idő közepes tempójú futással akár 700 kalóriát is elégethetünk.
A szakember végül hozzáteszi: – Irányelvnek jó a kilók számolgatása, de ha a testedzés része a fogyni vágyó életének, érdemes centikben is mérni a változást, hiszen az izomszövet tömege nehezebb, mint a zsírszöveté.

Comments are closed.