Lámpát a veszélyes kereszteződésekbe!

A képviselő-testület az idei költségvetésben két lámpás kereszteződés megvalósításához szükséges tervezésre biztosított fedezetet. Emellett egyéb forgalomtechnikai változások is lesznek.

– Két rendkívül balesetveszélyes helyszín, a Szerencs – Bánkút utca és a Széchenyi út – Kolozsvár utca kereszteződésébe szeretne közlekedési lámpát az önkormányzat. Azért, hogy a Szerencs – Bánkút utcai kereszteződésnél közlekedési lámpa legyen, a lakók aláírásokat gyűjtöttek – tudtuk meg Németh Tibor városüzemeltetési főosztályvezetőtől.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A helyzet azonban nem egyszerű, ugyanis a fővárosi önkormányzat alapfeladatai közé tartozik minden forgalomirányítási döntés, illetve annak kivitelezése, a kerületi önkormányzatok csak javasolhatnak, kérvényezhetnek egy-egy ilyen beruházást.
– A főváros költségvetését ismerve úgy döntött a XV. kerületi képviselő-testület, hogy egészen kivitelezési szintig készíttesse el kerületünk a lámpás kereszteződések terveit, ezt követően a beruházásra kérje fel a fővárosi önkormányzatot. A terveket beadták engedélyeztetésre a kormányhivatalhoz. Amint az engedélyek megérkeznek, azokat továbbítjuk a főváros felé – tette hozzá Németh Tibor.
A megoldás kulcsa tehát a fővárosi önkormányzat kezében van. A két lámpás csomópont kialakítása tervezői becslés alapján mintegy 130 millió forintra tehető.
Egyéb forgalomtechnikai beavatkozásokat is tervez önkormányzatunk. A Gábor Áron utca – Wesselényi utca – Bánkút utca – Szerencs utca, illetve a Régi Fóti út – Aporháza utca – Telek utca – Szentmihályi út által határolt területeken forgalomtechnikai felülvizsgálatot végeznek.
– Ezeken a területeken utcák egyirányúsításáról, a tömegközlekedési útvonal esetleges átszervezéséről dönthetnek, erről lakossági fórumot tartanak majd a körzetekben élőknek. Emellett további forgalomcsillapított övezeteket is kialakítanak idén – mondta el a főosztályvezető.

Comments are closed.