Lakótelep háromféle technológiával

Ha a XV. kerület és a lakótelep szavak szerepelnek egy mondaton belül, sokan csak Újpalota tízemeletes házaira gondolnak. Pedig több, kisebb házcsoport is létezik Rákospalotán, mint például az Énekes utcai lakótelep első üteme, melyről a Helyem Házam Palotám III. évfolyamának 4. számában jelent meg egy egyszerre objektív és szubjektív írás.

Forrás: Kovács Ildikó

Forrás: Kovács Ildikó

Az objektív adatokat levéltári kutatás biztosította, a szubjektivitást pedig az, hogy a szerző (aki maga is itt lakott) saját és családja emlékeit is bemutatta. Hivatalosan az Énekes utcai lakótelep első ütemeként szokták emlegetni ezeket a házakat, de ez nem egységes lakótelep. Nagyjából tíz év alatt több szakaszban, három helyszínen háromféle technológiával épült. Idetartoznak a Lóvasút köz hat háza, a Kert köz hat épülete és az Énekes utca három panelja is. Minden épület négy- vagy ötszintes.
Az elsőként elkészült Lóvasút közi hosszú házakat (majd a lakótelep többi házát is) a MÁV Tervező Intézet tervezte. A levéltári anyagokból sok érdekesség is kiderült, például a Lóvasút közi házak alapja azért magasabb, mert „az épületet a kivitelező 70 centiméterre a tervezettnél magasabban alapozta, ezért az egész épület ennyivel magasabbra került.” Az is a hivatalos papírokból derült ki, hogy az Énekes utcai házak eredetileg nem panelből készültek volna, és az áttervezés miatt nincs bennük pince.
A családi történetből pedig megtudható, hogyan lehetett a hetvenes-nyolcvanas években vállalati lakáshoz jutni. Érdekes kordokumentumot jelentenek az akkori lakásárak: 1985-ben egy hétéves Kertköz utcai lakást 561 800 forintért lehetett eladni, és az Énekes utcában a legnagyobb, 74 négyzetméteres új panellakásért 919 000 forintot kértek. Ma már szinte hihetetlen, hogy az Énekes utca 1–11. szám alatti 48 lakásos társasház összértéke 39 millió forint volt 1984-ben.

Comments are closed.