Lakossági tájékoztató a Veresegyházi utca felújításáról

Tájékoztatjuk a kerület lakosságát, hogy a Kormány a 1717/2017. (X.3) számú határozatában az egyes települési önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatása érdekében nyújtott egyedi költségvetési támogatásról döntött, amely szerint Önkormányzatunk közterület fejlesztési feladataihoz bruttó 78 millió Ft forrást biztosít, melynek felhasználási határideje: 2018. december 31.

Önkormányzatunk ebből a pénzből a Veresegyházi utca felújítását tervezte.

A támogatás felhasználására Lehoczki Ádám önkormányzati képviselő (FIDESZ-KDNP Frakció) is javaslatot tett a „Kikötő Ifjúsági Közösségi Sziget további fejlesztéséről” címmel.

A fideszes javaslat szerint a fejlesztés a Száraznád u. 5. sz. alatti Kikötő Ifjúsági Közösségi Tér épületének felújítását követő park rekonstrukcióját tartalmazná, amely szabadtéri előadó, színpad, sportpályák, futópálya, felnőtt fitnessz park, idősek pihenő kertje és közösségi kert létesítését célozza. A projekthez az állami támogatáson felül az Önkormányzatnak további 34 millió Ft költségvetési forrást kellene biztosítania.

A Képviselő-testület – figyelembe véve a lakosság véleményét – nem támogatta a Kikötő Ifjúsági Közösségi Sziget további fejlesztéséről szóló javaslatot.

Hajdu László Polgármester a támogatás felhasználására az önkormányzati tulajdonú „Budapest, XV. kerület Veresegyházi utca Töltés és Árokhát utca közötti szakaszának teljes keresztszelvényt érintő felújítására” tett javaslatot.

A felújítás tartalmazza a teljes útpálya új aszfalt burkolattal való ellátását, szegély kiépítését, aknák, víznyelők szintbehelyezését, a kereszteződésekben a gyalogos átvezetéseknél a járdaszegélyek akadálymentes kialakítását, és talán ami a lakosság szempontjából fontos és jelentős beruházás, a kapubehajtók felújítását. A Képviselő-testület a javaslatot elfogadta.

A Képviselő-testületi döntést követően a támogatás igénybevételére az Önkormányzat benyújtotta az igényét a Belügyminisztériumhoz. Az ígéret ellenére a támogatás kifizetése a mai napig nem történt meg.

Időközben László Tamás volt országgyűlési képviselő elérte, hogy a Kormány módosítsa a határozatot, amely alapján Önkormányzatunk részére megjelölt cél mégis a „Kikötő Ifjúsági Közösségi Sziget fejlesztésére” módosult annak ellenére, hogy azt a Képviselő-testület nem támogatta.

Tisztelettel tájékoztatjuk a kerület lakosságát, hogy a megjelölt cél megváltoztatását Önkormányzatunk nem kérte, arról tudomása nem volt, azzal nem ért egyet, és továbbra is a Veresegyházi utca felújítását szeretné a központi költségvetési forrásból biztosítani.

Ezt írásban is kértük a Kormánytól, de a döntésig sajnos nem tudjuk megkezdeni a felújítást.

Budapest, 2018. május 3.

Németh Angéla

alpolgármester

Comments are closed.