A lakosság is formálja a lakásrendeletet

A lakosok véleményét is kikérte az önkormányzat az új lakásrendelettel kapcsolatban, azon a társadalmi vitán, amit november végén tartottak a hivatalban. A készülő dokumentum részleteit Dr. Kiss Gyula, a Palota Holding Ingatlan- és Vagyonkezelő Zrt. szakmai tanácsadója ismertette a hallgatósággal. A legtöbb lakossági észrevétel a bérbeadás feltételeinek változásával kapcsolatban hangzott el.

Dr. Kiss Gyula/Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Kiss Gyula/Fotó: XV Média, Vargosz

– A képviselő-testület a szeptemberi ülésen fogadta el a lakáskoncepciót, amiben meghatározta a végrehajtandó feladatokat is. Az első ilyen az új lakásrendelet megalkotása volt – ismertette dr. Kiss Gyula.

A XV. kerületben található több mint 37 ezer lakásból körülbelül 2100 önkormányzati tulajdonú. Ebből mintegy 1820 lakást már bérbe vettek. Ezek közül 1300 összkomfortos, 344 komfortos, 183 pedig fél- vagy komfort nélküli. A legmagasabb lakbér a legmagasabb komfortfokozatú lakásban négyzetméterenként 900 forint, a legalacsonyabb pedig az úgynevezett szociális szükséglakásban négyzetméterenként 88 forint. Az önkormányzati lakások bérbeadása szociális, önköltségi és piaci alapon történik.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az új lakásrendelet szabályozza a feladatköröket, a lakások bérbeadását. A piaci alapon történő bérbeadást 2025-ig 10 százalékra kellene növelni, míg a szociális és önköltségi alapú bérbeadás 45-45 százalék lenne, és a rendelet a szociális alapú bérbeadást is szabályozná – mondta az előadó. – Az önkormányzati lakások bérlése 5 évre szólna, amit meg lehetne hosszabbítani. Illetve pontosan körül kellene határolni, hogy a bérbe vett lakásokat mire lehet használni. Az új rendelet a díjhátralékok kezelését is szabályozza.

A hátralékkezelés, illetve a szociális alapon történő bérbeadás a rendelet két sarkalatos pontja, ami a társadalmi vita hozzászólásaiból is kiderült. Az önkormányzat vezetői és a rendelet készítői az észrevételeket részben megválaszolták, részben pedig feljegyezték, hogy azokat majd beépítsék a végleges tervezetbe. Az új lakásrendeletet várhatóan csak a jövő év eleji ülések valamelyikén tárgyalja a testület.

Comments are closed.