Lakhatási támogatások a kerületben

A lakással és lakhatással kapcsolatos problémák enyhítésére tett lépések egyike az önkormányzat rendeletében szabályozott helyi támogatás és a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatása. Ezekről tájékoztatott Reiszné Naszádi Magdolna, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály vezetője.

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ezek a támogatási formák kizárólag a XV. kerületben található ingatlanok megvásárlásához, építéséhez, korszerűsítéséhez, vagy az ingatlan életveszélyes állapotának elhárításához nyújtanak segítséget a családoknak kamatmentes kölcsön, illetve vissza nem térítendő támogatás formájában.
A helyi támogatás tulajdonképpen kamatmentes kölcsön, és akkor igényelhető, ha még nem egyenlítették ki a lakás teljes vételárát, vagy az építési, korszerűsítési munkálatokat még nem fejezték be.
Helyi támogatás keretében az első lakás vásárlása és építése esetén 1 000 000, korszerűsítésnél 500 000, egyéb esetekben (például életveszélyes állapot elhárítására) 600 000 forintot ad az önkormányzat, azzal, hogy a támogatás mértéke nem haladhatja meg a vételár 20 százalékát, vagy az építkezés, korszerűsítés összegét.
A helyi támogatást egy összegben, kamatmentes kölcsön formájában kapják a kérelmezők. A kölcsön visszafizetésének futamideje a nyújtott támogatás összegének mértékétől függően 5 és 15 év között lehet. Az összeg visszafizetéséig az önkormányzatot jelzálogjog illeti meg, illetve elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be a földhivatalnál az adott ingatlanra.
A másik támogatási forma a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatása, melynek keretében magántulajdonú lakás építéséhez, új vagy használt lakás vásárlásához, illetve önkormányzati lakás megvásárlásához nyújt segítséget olyan fiatal házaspároknak, ahol a házastársak egyike sem töltötte be a negyvenedik életévét a kérelem benyújtásának időpontjában.
A fiatal házasok támogatása egyösszegű és vissza nem térítendő támogatás, melynek összege három- vagy többgyermekes házaspár esetében 800 000, kétgyermekes házaspár esetében 600 000, egygyermekes házaspár esetében 400 000, gyermektelen házaspároknál pedig 200 000 forint.
Mindkét támogatási forma esetében vizsgálják a kérelmező és családjának vagyoni helyzetét és a jövedelmét.
A támogatásokról részletes információ a www.bpxv.hu honlapon található, konkrét kérdésekkel a népjóléti és intézményfelügyeleti főosztály ügyfélszolgálatát (Bocskai utca 1–3.) lehet ­keresni.

Comments are closed.