Lábon hordott betegségek

Az első napsugarak beköszöntével előkerülnek a lenge ruhák, szandálok és papucsok. Mielőtt kirakatba helyeznék lábunkat, nemcsak a pedikűröst érdemes meglátogatni, hanem pár tanácsot is jó megfogadni.
A láb gombás fertőzésének okozója lehet fonalas-, penész-, illetve sarjadzó gomba, melyeket leggyakrabban strandokon, fürdőkben szedhetünk össze. Általában a bőr felső elhalt részein telepszenek meg, felületi fertőzést okozva. A gombás fertőzés tünetei lehetnek enyhébbek és fájdalmasabbak is, viszkető kiütések, mélyen berepedt felülfertőzött sebek. Ha a köröm is megbetegszik, akkor elszíneződik, sárgássá, belső része morzsalékossá válik.
Gyakran a lábujjakról a talpra is átterjed a fertőzés, mely száraz, pikkelyes hámlás, illetve gyulladt, vörös bőr formájában mutatkozik meg. Ráadásul ilyen esetekben ekcéma is kialakulhat, amely más testrészre is átterjedhet – olvasható a hazipatika.com oldalon.
Az óvintézkedés ezért elengedhetetlen a fürdőkben, a strandon és a közös zuhanyzókban. Mezítláb soha ne közlekedjünk, használjunk saját műanyag papucsot, melyet időnként gondosan fertőtlenítsünk. Hasonlóképpen a családon belül közösen használt törülközőt, körömvágó ollót is ajánlott tisztán tartani. A legfontosabb a naponkénti lábmosás, amely után alaposan szárazra kell törölni a lábujjközöket is.
A gombás fertőzések a gyógyszertárakban vény nélkül kapható szerekkel általában hatékonyan gyógyíthatók. Súlyosabb panasz estén azonban mindenképp bőrgyógyászhoz kell fordulni! A szakrendelésről bővebben a xv-euint.hu oldalon tájékozódhatnak.

Comments are closed.