Kvótareferendum – Az NVB megbízta a fővárosi 12. oevb tagjait és póttagjait

Rendkívüli hatáskörében eljárva megbízta a fővárosi 12. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) tagjait és póttagjait szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), miután az illetékes képviselő-testület nem tett eleget kötelezettségének – írja az MTI.

Az ülésen Patyi András, az NVB elnöke felidézte: a 2014-ben hatályba lépett választási szabályok megszigorították a választási bizottsági tagokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, így azt is, amely lehetővé tette, hogy a helyi választási bizottság tagja az oevb tagja is legyen. A jelenlegi szabályozás szerint a helyi választási bizottság tagja nem lehet tagja más választási bizottságnak.

Mint mondta, e szabály miatt került a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete elé, hogy új oevb-t válasszon. (A 12. számú oevb központja a XV. kerület.)

A helyi választási iroda vezetője, a kerület jegyzője meg is tette javaslatát a három tagra és a két póttagra, ám a képviselő-testület – elegendő szavazat hiányában – nem tudta megválasztani őket. Ezt követően indítványozta a jegyző, hogy az NVB – a választási eljárási törvényben rögzített rendkívüli hatáskörében eljárva – haladéktalanul bízza meg a tagokat és póttagokat.

Az NVB ezek alapján szerdai ülésén egyhangú döntéssel megbízta a választási bizottsági tagokat és póttagokat.

Az ülésen a napirendi pontok elfogadása előtt Litresits András, az MSZP delegáltja javasolta, hogy vegyenek fel a meghirdetettek mellé két további napirendi pontot is. Az egyikben egy a rendőrségnek címzett levél megfogalmazását javasolta, amelyben a február 23-án, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés benyújtásánál, az NVI épületében történtekkel kapcsolatos nyomozás állásáról érdeklődtek volna. A másikban arra tett javaslatot, hogy írjanak levelet a kormánynak a szavazati jog gyakorlásával kapcsolatban, mivel – mint mondta – Tuzson Bence államtitkár úgy nyilatkozott, “gondolkodnak a technikai jellegű változtatásokon”.

Az NVB tagjainak többsége azonban nem támogatta ezen napirendi pontok felvételét, mindössze Bodolai László, az LMP delegáltja, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja és Litresits András szavazott a napirendi pont felvétele mellett.

Comments are closed.