Kutyasétáltatás? Ezt kell tudni!

Sokan még mindig nem tudják, hogy az utcákon, tereken kutyát sétáltatni csak pórázzal szabad, szájkosár viszont csak akkor kell, ha tömegközlekedési eszközre szállunk az ebbel vagy ha a kutyát veszélyesnek minősítették.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Ugyanez a szabály érvényes a tömegközlekedési járműveken (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat), a zöldövezetben és természetvédelmi területen, illetve vadászterületen (a vadászkutyák kivételével) – áll a kormányzati portálon.
Közterületen ebet csak az sétáltathat, aki a négylábút képes irányítani és féken tartani, mert biztosítania kell, hogy a kutya sem más állatot, sem embert ne haraphasson meg.
Élelmiszerüzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre (vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével) ebet beengedni, bevinni nem szabad.
Szájkosarat tömegközlekedési eszközön kell használni (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat), illetve akkor, ha az állat agresszív természetű, vagy ha a hatóság veszélyesnek minősítette az ebet. Szájkosár használatára önkormányzati rendelet nem kötelezhet senkit. A kutyát sétáltatónak viszont kötelessége a kutyapiszkot felszedni a közterületről.

Comments are closed.