Kutyabaj?

A felelős kutyatartók rendszeresen gondoskodnak arról, hogy kedvenceiknek ne ártsanak a külső és belső paraziták: kezelik bolhák, kullancsok és bélférgek ellen is, de nem ennyire ismert az egyre több kutyát fenyegető élősködő, a szívféreg. Dr. Kimball Annával és dr. Helmle Péterrel, a Vet for Pet rendelő állatorvosaival a betegség felismeréséről és lehetséges kezeléseiről beszélgettünk.

Egyre több állatorvos szűri rendszeresen a kutyákat szívféreg, és a sokban nagyon hasonlító bőrféreg fertőzés felismerésére. A parazitózis legtöbbször láthatatlan marad, mivel nincsenek specifikus tünetek. Szívférgesség esetén főként idősebb állatokban, nagyszámú élősködő esetén észlelhetünk fáradékonyságot, köhögést, mivel a parazita a tüdő és a szív ereiben élősködik. Bőrférgesség esetében pedig kisebb-nagyobb bőrcsomók, kiütésszerű bőrelváltozások kelthetik fel a gyanút.

Ha a rendelőben elvégzett gyorsteszt pozitív eredményt mutat, akkor további, vérből történő laborvizsgálattal tudják kimutatni, hogy bőrféreg vagy szívféreg támadta meg az állatot. A bőrféreg gyógyszerrel kezelhető, sajnos a szívféregtől megszabadulni komolyabb feladat. Dr. Helmle Péter elmondta, hogy a gyógyszeres kezelés többszázezer forintba kerül, körülbelül három hónapig tart, melyben kórházi felügyeleti napok is vannak, mivel az eljárás az elpusztult férgek által okozott esetleges érelzáródás miatt egyáltalán nem veszélytelen. Létezik olyan, ugyancsak nagyon költséges, alternatív megoldás, melynél a szívkatéterezéshez hasonlatosan ultrahang segítségével távolítják el a férgeket az erekből.

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Magyarországon először 1998-ban írták le a bőrféreg megjelenését, 2007-ben a szívférget, de a globális felmelegedés miatt rohamosan gyarapszik a fertőzött állatok száma, jelenleg akár a kutyák negyven százaléka is fertőzött lehet! Eredetileg mediterrán területekre volt jellemző a betegség, de ma már Magyarországon is megtalálható a férget terjesztő szúnyog, főleg a Tisza mellett, az Alföldön illetve a Duna melletti területeken, ritkábban a nyugati országrészben. A kutyákat érinti leginkább a fertőzés, előfordul macskáknál is, de jóval kisebb számban. Szerencsére az ember a szívféreg szempontjából zsákutca, nem fejlődik ki a kifejlett parazita. Ám a szúnyog által bejuttatott lárvák a tüdőben elakadva gócokat okoznak, ami nehézséget okozhat például egy daganatos elváltozástól való elkülönítésben.  A bőrféreg megtelepedhet az emberben is, elsősorban a szem környéki szövetekben, kötőhártyában.

Dr. Kimball Anna az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatai alapján arról számolt be, hogy ott a gazdik már sokkal komolyabban veszik ezt a betegséget, melyből hiába gyógyítjuk meg az állatot, újra megfertőződhet.

Az állatorvosok a szűrővizsgálatok mellett elsősorban a megelőző kezeléseket javasolják, melyek negatív gyorsteszt után azonnal elkezdhetőek. Többféle készítmény áll ma már rendelkezésre (cseppek, tabletták), melyeket szigorúan havonta alkalmazva távol tarthatjuk kedvenceinktől eme veszélyes élősködőket. A megelőzés költsége a talán legnépszerűbb, kombinált tabletta esetében, mely bolhák, kullancsok és a szív- és bőrférgek ellen is hatásosak, kutyamérettől függően 3500-5500 forint között van, de egyrészt ezzel egy emberre és állatra egyaránt veszélyes parazitózistól menekülhetünk meg, másrészt a már kialakult betegség ennél jóval költségesebben kezelhető.

Comments are closed.